avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Reparatie/Investitie in baza unui contract de comodat ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Reparatie/Investitie in baza unui contract de comodat - recuperare tva

O societate comerciala (platitoare de TVA) are sediul social si punctul de lucru (autorizatie pentru camere de inchiriat) intr-o casa care apartine administratorului (persoana fizica ) in baza unui contract de comodat incheiat intre societate si persoana fizica. Acoperisul casei este vechi, pe alocuri existand infiltratii de apa, drept urmare am decis sa schimbam invelitoarea acoperisului si refacerea izolatiei termice. Suma totala a reparitiei se ridica la aproximativ 17000 Ron (materiale si manopera). Se poate face aceasta reparatie pe firma? Este deductibil TVA de pe facturi? Cum se intocmeste corect nota contabila pentru facturile respective?.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 11:47, 22 Septembrie 2014
In primul rand, contractul de comodat trebuie sa cuprinda si o clauza prin care comodatarul se obliga sa efectueze pe cheltuiala sa, fara ca aceasta cheltuiala sa-i fie platita de comodant, reparatii capitale si de intretinere ale claidirii care face obiectul contractului.
Astfel si numai atunci, reparatiile curente si capitale pot fi recunoscute in contabilitatea firmei, putandu-se deduce si TVA.
Insa, daca cheltuielile de intretinere pot fi date pe cheltuiala imediat, cele capitale, care imbunatatesc structura cladirii si maresc parametri de functionare, in speta repararea acoperisului, vor fi o investitie care se amortizeaza pe toata perioada contractului de comodat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

- factura materiale reparatii cladire asociat ........ MINPOP MINPOP Buna ziua . Cu scuzele de rigoare , insist sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei spete pe care v-am mai prezentat-o cu ceva timp in urma si nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatie cladire / deductibilitate tva MINPOP MINPOP Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea speta contabilaO societate comerciala are un restaurant care functioneaza intr-o cladire care apartine ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuieli sediu social mtrufin mtrufin :( buna seara - va rog foarte mult daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat am o soc comerciala care are sediul social acasa la asociatul unic (nu este el ... (vezi toată discuția)