avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi asupra unui apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi asupra unui apartament

Buna ziua!

Tatal meu a decedat acum 5 ani, iar mama dupa moartea lui ne-a dat afara pe mine si fratele meu, sustinand ca apartamentul e pe numele ei. E vorba de un apartament nationalizat pentru care a platit tata chirie aproximativ 18 ani, mama nefiind salariata.
Cu cativa ani(2-3) inainte de decesul tatalui meu, parintii mei au castigat dreptul sa cumpere apartamentul de la primarie si tata a inceput sa plateasca o rata lunara.
Mentionez ca atat chiria cat si ratele sunt pe numele mamei, dar ea nu era salariata in momentul inceperii ratelor. Din cate stiu tata a facut dovada venitului, dar contractul a ramas pe numele mamei.
Intrebarea mea este: avem eu si fratele meu dupa tata vreun drept asupra acelui apartament?
Cel mai recent răspuns: Izabela08 , utilizator 19:46, 20 Septembrie 2014
Greu de spus fara sa vedem actele care s-au incehiat pentru cumpararea apartamentului.
Dar cel mai probabil ca apartamentul a fost bun comun cumparat impreuna de parintii dvs., iar tatalui ii revenea o cota prezumata de 1/2 din apartament.
Nu cred ca mama dvs. are dreptate, dar ar fi bine daca ati putea sa consultati un avocat care sa verifice actele si sa va indrume ce ar fi de facut. Ar trebui si sa va ganditi la dezbatut mostenirea dupa tatal dvs., intre dvs., mama si frate.
Din cate am dedus eu , mama dvs a fost titulara de contractului de inchiriere al apartamentului , probabil ca ea a primit repartitia locuintei , cum era in alte vremuri. ln acel moment , probabil ca era salariata, de aceea contractul si chiria sunt pe numele ei.
Nu inteleg f. bine unde se platesc ratele. Tatal a luat un credit ?
In principiu , apartamentul este un bun comun , la care si tatal dvs detinea 1/2. Mergeti la fisc si verificati cine este trecut pe rol/ spuneti ca vreti sa platiti impozitul , presupun ca aveti adresa in Ci in acel apartament ,ca sa va dea nota, altfel e posibil sa nu va spuna.
mai aveti posibilitatea sa mergeti la un notar si sa cereti un extras de informare , carte funciara si puteti vedea astfelcine este propietar, in ce cote , daca sunt sarcini, ipoteci etc.
Ratele se platesc la primarie. S-a platit un avans de 30%, dupa care s-au stabilit niste rate pe 10 ani pe care mama continua sa le plateasca fiind acum salariata. Din pacate a trebuit si eu si fratele meu sa ne reinoim buletinele de curand, iar mama bineinteles ca nu a vrut sa fie pe adresa ei asa ca acum le avem pe adresa matusii noastre, sora tatalui. Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
Izabela08, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament pe numele tatalui vitreg,cum se imparte intre copii? amyro777 amyro777 La multi ani si cat mai multe realizari! Am urmatoarea situatie:mama(avand un baiat) se recasatoreste,primeste prin repartitie un apartament dar pe numele ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua in urma decesului tatalui meu,care nu era biologic adica mama mea s-a recasatorit a 2-ua oara si cel de al 2-lea tata a decedat ramanand apartamentul ... (vezi toată discuția)
Abuzul psihic in familie ContSters199451 ContSters199451 Buna ziua. As avea o mie de intrebari despre subiectul acesta, insa ma rezum exact la situatia mea. Ideea e ca mama mea este divortata de tatal meu natural si ... (vezi toată discuția)