avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sora noastra ne-a pacalit, cred pe toti fratii, cand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sora noastra ne-a pacalit, cred pe toti fratii, cand mama era pe patul de moarte

Santem cinci frati si as vrea sa stiu cum pot afla daca mama noastra a vandut partea ei de proprietate pe timpul cand traia.
Precizez ca ambii parinti sunt decedati;mai intai a murit tatal,in urma cu 10 ani,apoi a murit si mama in urma cu 5 ani.
Daca nu am deschis succesiunea dupa acestia,cum pot afla daca mama si-a vandut partea de mostenire?
Cel mai recent răspuns: babotzi , utilizator 06:37, 8 August 2023
Ce s-a intamplat cu proprietatea ? cine locuieste acolo ? Cine plateste impozitele, facturile? Nu dati nici un detaliu. Presupunem ca este vorba de o proprietate comuna a parintilor.
Mama dvs. nu putea sa vanda partea sa , deoarece nu s-a facut succesiunea dupa tatal dvs .
De cand a murit tatal nostru,de 10 ani de zile,noi toti cinci fratii am avut grija de gospodaria parinteasca.Proprietatea este intr-o comuna din Valcea si numai curtea se intinde pe aproape un ha teren.Mostenirea toata cuprinde aproxim.7-8 ha teren cu livezi,vie ,teren agricol.
Noi toti copiii suntem stabiliti cu familiile noastre in Bucuresti,asa incat mereu mergeam pe rand fiecare c-am la doua saptamani sau mai des acasa sa-i ajutam sa cultive,sa munceasca pamantul,luam oameni la munca pe care-i plateam sa ajute.
Dupa moartea tatalui,la 6 ani distanta,s-a imbolnavit si mama si am adus-o la Bucuresti sa aiba grija una dintre surori (care e pensionata)de ea.Pentru acest efort ne-am inteles sa-i platim un salariu surorii noastre si sa-i ducem mamei ce are nevoie permanent.
Ne-am ocupat si de casa parinteasca in continuare,si am dat terenurile in arenda astfel incat cu recoltele stranse sa platim impozitele.
Si pentru ca o alta sora(cea mijlocie) este mai libera si poate pleca mai des de la serviciu,am lasat-o pe ea sa se ocupe de casa si nu am cerut nimic din recoltele culese.Chiar am rugato sa mearga cat masi des acolo(stiam ca-i place f.mult gospodaria)cu sotul ei si sa se retraga acolo cand va iesi la pensie,daca va dori.
Deci sora mijlocie mergea sa plateasca impozitele la proprietate.
Mama noastra a zacut bolnava c-am doi ani pana s-a stins.
Dupa moartea mamei,sora care mergea la casa parinteasca a inceput sa ne certe pe rand atunci cand ne duceam si noi cu copiii acolo,sa nu nea dea cheile la odai, sa ne tot reproseze fel de fel fara motive adevarate,pana cand de aproape 5 ani de cand a murit mama,nu ne mai lasa pe niciunul dintre noi(fiii,nepotii)sa mergem acolo.
Iar intr-un final ne-a spus ca proprietatea ii apartine si daca nu credem sa deschidem succesiunea.
Nu cred ca este adevarat; cum este posibil daca succesiunea nu a fost facuta dupa tatal meu?
Este posibil sa-i fi vandut mama(surorii mele) partea dneai.de mostenire dupa tata?
Stim ca aceasta sora a vizitato pe mama cu un notar ,inainte ca mama sa se prapadeasca.Ne-a confirmat vizita unui notar chiar sora pensionara care o ingrijea pe mama.Numai ca sora nu a stiut despre ce este vorba.
Incercati sa aflati cine este trecut pe rolul fiscal ca propietar. Cereti la oficiul de cadastru de care apartineti un extras de carte funciara de informare si acolo trebuie sa scrie cine , ce detine la acea proprietate , eventual unele notari , obligatii inscrise.
Nu ar trebui sa va lasati intimidati de purtarea surorii dvs. Chiar daca ar fi propietara, dar nu are cum - exista succesiunea tatalui nedezbatuta, nu e frumos si omeneste sa faci asa cu fratii tai.
Buna ziua si va multumesc mult pentru raspuns.
Dar ,mai intreb:
daca sora mea nu a efectuat cadastrul pentru proprietatea obtinuta de la mama si fara carte funciara, mai este posibil aflarea adevaratului proprietar?
Puteti afla de la rolul fiscal de la Primarie si de la Registrul agricol,tot la Primarie. La orice notar,puteti afla daca a fost facuta succesiune dupa tata.

Euroinvest a scris:

Buna ziua si va multumesc mult pentru raspuns.
Dar ,mai intreb:
daca sora mea nu a efectuat cadastrul pentru proprietatea obtinuta de la mama si fara carte funciara, mai este posibil aflarea adevaratului proprietar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. am si eu o nelamuire. deci , mama mea a decedat in ... CristiCristi20012 CristiCristi20012 Buna seara. Am si eu o nelamuire. Deci , mama mea a decedat in anul 2000 ( cancer ) . In perioada 1999-2000 a zăcut la pat. Mama mea mai avea un frate si o ... (vezi toată discuția)
Proprietati legale sau nu , vanzare legala sau nu , ctn.mariana ctn.mariana Buna ziua, Am o mare problema legata de mostenirea mamei mele daca pot sa o numesc mostenire . Mama mea a avut inca 4 frati, dintre care numai ea si o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, acum 3 ani frații tatălui au vândut casa părintească ... Lavinia Nina Lavinia Nina Buna ziua ,acum 3 ani frații tatălui au vândut casa părintească fara el și fără succesiune.,l_au declarat mort . Când trăia bunica sa mutat cu ea ... (vezi toată discuția)