avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

in prezen beneficiez de somaj, dar am primit o oferta de munca in strainatate .vreau sa stiu daca opresc somajul acuma si plec dupa ce vin pot sa reiau somajul. cu lunile care au ramas
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 16:13, 22 Mai 2009
Cred ca va puteti folosi de aceasta reglementare introdusa prin OUG 126/2008, modificand lg 76/2002:

Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;@
d) la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, după caz, la data obţinerii autorizării pentru menţinerea plăţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a căuta un loc de muncă şi doreşte să îşi menţină plata indemnizaţiei de şomaj;

"(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c) si e) � i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare."
Mama mea f sot in acest caz. Cei de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, unde s-a prezentat cu contractul de munca primit din strainatate, i-au spus ca in prima faza se va suspenda plata indemnizatiei pentru 3 luni. In acst timp sa vada cum este acolo, etc. Dupa aceste 3 luni fie se emite decizia de repunere in plata a indemnizatiei, fie inceteaza.
Pentru a intelege mai bine aplicarea acestei prevedrei, nikol.ilea, as vrea sa te intreb: s-a luat in considerare ca are un contract de munca in straintate, pentru ca eu inteleg ca se suspenda daca mergi sa cauti de lucru instrainatate din ce scrie in art. de mai sus.
Daca are cineva un contract de munca in strainatate pe perioada mai mare de 12 luni nu se incadreaza la incetare somaj?

Referitor la incheierea unui contract in strainatte, el este considerat (ca efecte asupra drepturilor de somaj) la fel ca un contract de munca in tara?
3 luni se suspenda plata. daca in aceste 3 luni persoana se intoarce in tara si nu are loc de munca, au spus ca se reia plata indemnizatiei de somaj.
Daca trec aceste 3 luni si persoana nu se intoarce din strainatate atunci inceteaza somajul.
Asta este ceea ce a spus functionara de la AMOFM.
Multumesc:)

Alte discuții în legătură

Repunerea in plata a indemnizatiei de somaj katelin katelin Buna ziua As dori sa stiu daca un somer care isi suspenda indemnizatia de somaj pentru a merge sa lucreze in strainatate cu cim pe perioada ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj micon94 micon94 Am primit actele pentru somaj pe 31.01.2013,iar scum imi depun dosarul.Va intreb daca plec in strainatate pentru trei luni sa zicem in Spania,la intoarcere pot ... (vezi toată discuția)
Suspendarea platii indemnizatiei de somaj arctic492006 arctic492006 Din data de 01.12.2011 ma aflu in situatia de somer, pentru o perioada se un an de zile . In luna marteie trebuie sa plec din tara pentru o perioada de 30 de ... (vezi toată discuția)