avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Demisie membru fondator ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Demisie membru fondator ONG

Buna ziua,
Sunt membru fondator al unui ONG, in cazul in care vreau sa ma rup de acest ONG ce ar trebui sa fac si as vrea sa mai stiu daca trebuie modificat Statutul.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ioana-b , utilizator 18:33, 13 Aprilie 2016
Mai intai comunicati-le colegilor verbal intentia dumneavoastra. Trebuie ca in cel mai scurt timp sa gaseasca un alt membru inlocuitor pentru ca ong-ul nu poate functiona cu mai putin de 3 persoane. Apoi depuneti la sediul ong solicitarea scrisa prin care le comunicati ca dumneavoatra (datele de identificare din buletin) renuntati la functia detinuta in respectivul ong (daca erati in structura de conducere) si la calitatea de membru incepand cu data de...
Veti ramane in actele ong-ului ca membru fondator.
Dupa retragerea dumneavoastra, daca faceati parte din structura de conducere, ei trebuie sa ia act de comunicarea dumneavoastra, sa convoace o adunare generala pentru alegeri si sa inregistreze la judecatoarie procesul verbal al adunarii generale cu noua structura de conducere.
Asa cum vi s-a raspuns deja, trebuie sa depuneti in scris notificarea de retragere din asociatie, act uniltareal in urma careia va inceteaza calitatea de membru al asociatiei (nu si cea de fondator....). CUm legea prevede ca lista membrilor e parte integranta din statut si act constitutiv, la proxima sedinta de adunare generala, asociatia va trebui sa adopte o forma actualizata a listei membrilor si sa opereze in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor modificarile. Se accepta in general ca nu e nevoie de o modificare prompta a statutului, exista niste neclaritati in legislatie si niste controverse, s-a conturat practica ( cu care insa nu sutn de acord toate instantele ) ca lista de membri, ca parte integranta din Statut si Actul Constitutiv, sa fi considerata doar forma de publicitate la momente determinate, si deci sa se actualizeze in evidentele de la Judecatorie doar o data pe an, cu ocazia sedintei de AG, chiar daca zilnic au intrat si iesit membri din acea asociatie.... Asa cum se publica anual tablourile cu cei ce exercita anumite profesii liberale, dar de fapt foarte des intra si iese cineva din breasla respectiva, si nu trebuie republicat acel tabou / lista dupa fiecare modificare...
Daca cel care demisioneaza e chiar presedintele - membru fondator, iar celelalti doi fondatori nu vor inregistra modificarile, cum poate presedintele-membru fondator, sa faca opozabila retragerea lui din asociatie?

Stiu ca s-ar putea hotari dizolvarea pentru ca ar ramane mai putin de 3 membrii in asociatie, insa pentru ca nimeni nu mai nicio legatura cu asociatia de 4 ani, presedintele-membru fondator nu vrea sa dizolve asociatia, pentru ca astfel ar trebui platit un lichidator.

Astfel, care ar fi solutia presedintelui-membru fondator pentru a nu mai exista in asociatie, cu costuri minime?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)
Retragere membrii fondatori Marilena56 Marilena56 Pentru o asociatie,nou infiintata, daca un membru fondator din 3 doreste sa se retraga, care este procedeul? Mentionez ca asociatia are doar 4 membri, membrul ... (vezi toată discuția)
Modificare acte asociatie (ong) primavara2015 primavara2015 buna ziua, am intrat de curand intr-un ONG...am particpare majoritara de altfel...am mici nelamuriri totusi: - dat fiind ca un membru din cei 3 membri ... (vezi toată discuția)