buna ziua,va rog poate puteti sa ma ajutati cu intelegerea unui certificat de mostenitor,facut acum 9 ani dupa decesul bunicului meu.In acest certificat se specifica ca bunica mea are 2/8din masa succesorala,iar tatal meu si fratele sau fiecare cu 3/8 din masa succesorala.Acum 5 ani tatal meu a decedat ,noi fiind 2 frati.Ce nu inteleg,dupa decesul bunicii cum se imparte acest apartament,adica ce parte revine fratelui tatalui meu si ce parte ne revine noua celor 2 frati.Va multumesc mult
Fiecare copil al bunicii (tatal dvs si unchiul dvs va primi cate 1/2 din cota ei). Dvs si fratele dvs veti primi cate 1/2 din cota tatalui dvs, in cazul in care mama dvs nu mai traieste.
Regula este aceea ca dvs. (nepotii) veti lua cota ce i-ar fi revenit tatalui dvs. Asta inseamna ca cei 2/8 de la bunica dvs. vor fi impartite la 2 (cota tatalui dvs. decedat si cota fratelui sau) Finalmente dvs. si fratele dvs. veti avea o cota de 1/2 (impartita la doi si daca tatal dvs. nu are o sotie supravietuitoare) iar fratele tatalui dvs. va avea o cota de 1/2 (singur). Cat priveste modul de impartire dupa decesul bunicii va fi necesar sa faceti o iesire din indiviziune conventionala (daca va intelegeti) sau judiciara (daca nu va intelgeti) prin care sa lamuriti cui ii revine intregul apartament, cine plateste sultele pentru cota pe care nu o poate primi si care va fi valoarea sultei. (Acest lucru este valabil atunci cand nu este posibila impartirea in natura)
La cele doua raspunsuri date de colegi inaintea mea, as adauga o precizare: mama dumneavoastra nu va veni la mostenirea de pe urma bunicii, neavand calitate succesorala. Dumneavoastra si fratele participati la mostenire prin reprezentare (pe tulpina)
Mostenirea
radu1982
am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)
Succesiune
hippyske
O matusa a decedat si trebuie deschisa masa succesorala. Nu a avut copii. Are 3 frati in viata si unul decedat. La masa successorala participa si copiii si ... (vezi toată discuția)