avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot fi ambii membri al familiei ( sot si sotie ) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot fi ambii membri al familiei ( sot si sotie ) proprietari al unei locuinte

Buna ziua,
ma adresez comunitatii avocatnet.ro in speranta ca voi gasii o alternativa pentru parintii mei sa nu coste 1000-2000 de euro trecerea ambilor ca proprietari pe apartament.
Sa fiu mai exact, ei sunt casatoriti de 40 de ani si figureaza doar tatal meu ca proprietar in acte deoarece banuesc eu si ei ca a fost achizitionat acel apartamanet cu 2 ani inainte de casatorie. Care ar fi problema ? nu se gandeste nimeni ca se va recasatorii / divorta si alte chestii la varsta lui ( tatalui ) dar, mama incepe sa intampine probleme de gen:
cand vrea sa isi faca buletin - trebuie proprietarul ( desii sunt casatoriti si anterior nu acum vreo 30 - 20 - 10 ani nu a fost solicitat acest lucru, in ultima perioada vad ca este tot mai des )
cand se schimba de la compania de cablu
cand vor anumite schimbari la compania de telefonie, etc..
Tatal meu nu este chiar la prima tinerete si nu este chiar foarte mobil, pentru ca are operatii la picioare si mama doreste sa evite sa il poarte peste tot cu ea.

Asadar, se poate face o procura notariala in acest sens ca mama poate sa il reprezinte legal peste tot ?
Si acum mai revine si intrebarea ce se va intampla dupa deces ? poate fi trecuta ca unic proprietar mama( nu 50% ea si 50% copii cum e legal, pentru ca iar am revenii la problema cu prezenta proprietarului la tot felul de societati comerciale ) ? printr-un testament facut la notar..sau ceva de gen se poate rezolva ?
Sper ca v-am oferit cam toate detaliile necesare, daca nu..voi revenii cu completari pentru a primii un raspuns. Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: justice86 , utilizator 12:18, 29 Septembrie 2014
Tatal dvs. ii poate face donatie mamei dvs.toata casa ori doar jumatate. Trebuie sa consultati un notar. Eu stiu ca nu este voie la vanzare-cumparare intre soti, asta ar fi fost cea mai buna solutie pentru a nu mai fii nevoie de deschiderea unei succesiuni in care sa fie trecut si apartamentul. dar donatia i-ar fi de ajutor pentru a-si face mama buletinul fara a mai fii necesara prezenta tatalui. In schimb in caz de mostenire dvs. puteti renunta la notar la partea dvs. de mostenire dupa tata ,in favoarea mamei dvs.si este ok.
Sunt mai multe întrebări și deci vor fi mai multe răspunsuri :
1. Se poate face o procură notarială generală prin care tatal Dvs. să o mandateze pe mama Dvs. să-l reprezinte.
2. După decesul tatalui Dvs., dacă mama este supravietuitoare și copii renunță la moștenire (atenție copii nu primesc 50%, ci 100% in acest caz, deoarece apartamentul era doar al tatalui) ea va deveni moștenitoarea a 100% din apartament.
3. Dacă există îndoieli cu privire la faptul că moștenitorii legali (copii) ar vrea sa renunțe, testamentul (prin care tatal chiar daca-i lasa mamei apartamentul) poate fi contestat de copii, urmand ca mama să primeasca doar o optime) .
4. Cum in cazul unei donatii se vor platii aceleasi taxe ca si in cazul unei vânzări, este deci de preferat ca tatal Dvs. sa-i vanda apartamentul mamei.
Talal dv poate incheia procura notariala in favoarea mamei dv
Si acum mai revine si intrebarea ce se va intampla dupa deces ?

Dupa deces se va dezbate succesiunea,in urma careia mostenitorii vor primi certificat de mostenitor
La punctul 2 al raspunsului d-lui Rezolvatorul - cred ca s-a strecurat o mica greseala: chiar daca apartamentul era in intregime al tatalui, nu este posibil ca prin mostenire legala acesta sa revina 100% copiilor. Ori, cum nu poate fi incalcata vocatia la succesiune a sotului supravietuitor, este clar ca si sotia vine la mostenire, in concurs cu descendentii primind 1/4 din masa succesorala.
Prin mostenire legala, daca ap va ramane in totalitate al tatalui, mama ar mosteni 1/4, copiii 3/4 din ap, cotele ar ramane aceleasi si in cazul in care tatal i-ar dona o parte mamei, insa s-ar aplica pe cota ramasa a tatalui, cota ce intra in masa succesorala.
Nu e indicat ca fiii sa renunte la mostenirea dupa tata pt ca in acesta caz vor veni alte grupe de mostenitori in concurs cu mama- rude- frati , surori ai tatalui. Veti accepta mostenirea si veti face partaj ca mama sa ramana cu tot. Sau tata sa faca un testament prin care ii lasa mamei tot si astfel nu veti mai avea vreo problema.
In afara de donatie, pt ca mama sa aiba o cota din ap de acum, se poate schimba regimul matrimonial si sa adopte pe cel al comunitatii conventionale, in acest sens vor incheia o conventie la notar prin care vor include acest bun imobil in comunitatea de bunuri.

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea noidoi noidoi Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)