avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vânzare-cumpãrare cu clauzã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vânzare-cumpãrare cu clauzã

Bună ziua!Problema mea este următoarea:În 2003 am cunoscut o bătrână care m-a rugat s-o ajut că nu face faţă cheltuielilor.La insistenţele ei,am acceptat,am mers la notar şi am făcut act de vânzare-cumpărare.Ca să fie sigură că a făcut o alegere bună,părinţii mei au vrut să încheiem contractul cu clauză de întreţinere.Eu plătesc toate cheltuielile,îi duc mâncare,deşi are pensie de 600 lei.După vreo 4 ani a început să să facă greutăţi.Strică tot ce-i cumpărăm şi ceea ce e mai grav e faptul că minte foarte mult.A mai avut înainte un testament făcut unui nepot şi în final acesta a renunţat pt. că încerca să-i bage zâzanie în casă.Deja am cam ajuns la limita răbdării şi aş vrea să mă retrag,dar mai intâi aş vrea să-mi recuperez toţi banii pe care i-am cheltuit până acum.Am toate chitanţele şi destui martori care m-au văzut făcându-i curăţenie,zugrăveli şi ducându-i mâncare.Are nişte prietene care probabil o învaţă să-şi bată joc de familia mea.Mă gândesc că vreuna i-ar fi putut propune să strice relaţia cu noi,în speranţa că i-ar reveni ei garsoniera bătrânei.Eu aş accepta bucuroasă,dar îmi vreau banii înapoi.Care este soluţia?Credeţi că-i pot recupera?Se calculează la valoarea de acum?Menţionez că i-am achitat toate datoriile pe care le-a avut când am făcut actul (restanţă întreţinere,impozit,i-am schimbat uşa de la intrare,am mai făcut reparaţii,i-am cumpărat al doilea televizor că pe primul l-a stricat şi altele.).Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 16:33, 22 Mai 2009
Buna ziua,

Toate cheltuielile facute pana acum cu batrana sunt fie in executarea unei obligatii de intretinere, obligatie ce va revine in temeiul contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, fie daca exced acestuia reprezinta daruri manuale. Darurile manuale sunt irevocabile, ca orice alta donatie, cu exceptia donatiilor facute intre soti. Nu mai puteti obtine in niciun fel acesti bani. In ceea ce priveste contractul de vanzare cumparare ci clauza de intretinere doar batrana poate cere rezolutiunea acestuia pentru ca nu va executati obligatia de intretinere. Efectele rezolutiunii opereaza numai pentru viitor si nu veti primi inapoi intretinerea deja prestata.
Imi pare rau, dar nu aveti nicio sansa sa recuperati vreun ban.
O zi buna!
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
ContSters42249, utilizator
Ati incheiat un contract de vinzare cumparare cu clauza de intretinere, ori ca sa poata fi reziliat trebuie sa facei dovada faptului ca intretinuta refuza primirea intretinerii in forma in care v-ati asumat-o prin contract. Dar in nici un caz nu veti obtine restituire prestatiilor facute in cadrul intretinerii. Doar daca ati efectuat lucrari la imobilul ei, care depasasc notiunea de intretinere curenta, eventual sa puteti obtine contravaloarea acestora, pe principiul imbogatirii fara justa cauza. In rest, nu veti putea pretinde altceva de la intretinuta. Ar mai exista posibilitatea reyilierii de comun acord, daca si intretinuta este de acord.
Din faptul ca doamna ii plateste toate cheltuielile lunar intuiesc ca intretinerea se presteaza lunar, avem deci executare ipso ictu. rezulta asadar ca avem rezolutiune si nu reziliere. In alta ordine de idei rezolutuinea nu poate fi ceruta decat in baza unei neexecutari a unei obligatii. Faptul ca intretinuta refuza sa primeasca intretinere nu poate fi un motiv de rezolutiune, dimpotriva un motiv ca sa se respinga o eventuala cerere de rezolutiune a intretinutei. Lucrarile efectuate in apartament sunt efectuate de catre proprietarul apartamentului. Nu cred ca le-ar putea obtine in instanta decat in caz de rezolutiune si nu avem niciun temei de rezolutiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare cumparare uzufruct viager aditza_mxm aditza_mxm buna ziua. ma confrunt cu o problema, si nefiind in tara i-mi este destul de greu sa gasesc solutii. acum 2 ani bunica mi-a facut contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere florance01 florance01 in decembrie 2005 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana. inainte de incheierea contractului am achitat taxa de ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere mihai09 mihai09 am dobandit nuda proprietate dintr-un apartament cu titlu de intretinere. intretinuta trasnmitatoare este in viata. eu as dori sa vand nuda proprietate. in ... (vezi toată discuția)