avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... expresia \\"autoritate de lucru judecat\\" ce ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

expresia "autoritate de lucru judecat" ce reprezinta?

Buna ziua!
Expresia folosita in mediul juridic/ judiciar/ avocatial "autoritate de lucru judecat" mai pe intelesul persoanelor fara studii juridice, ce reprezinta?
Care este stadiul unui conflict intre doua parti unde se aplica, se foloseste expresia si ce urmari are asupra continuarii si solutionarii corecte a litigiului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Maria2143 , utilizator 14:40, 5 August 2015
Autoritatea de lucru judecat reflectă faptul că a existat deja un proces cu același obiect, aceeași cauză și aceleași părți și în cadrul său instanța s-a pronunțat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Practic, ceea ce deja s-a soluţionat printr-o hotărâre judecătorească definitivă nu mai poate forma obiectul unui nou proces având acelaşi obiect, aceeaşi cauză şi aceleaşi părţi.
Dacă această excepție este ridicată în cadrul unui proces și se admite, instanța respinge cauza. Puteți studia art. 430 - 435 Cod procedură civilă.
Am citit articolele recomandate din noul cod de procedura civila.
Va multumesc pentru raspuns.
Altfel spus, numai o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila poate avea puterea de "autoritate a lucrului judecat", nu alte decizii, ordonante, adrese, comunicari sau hotarari ale unor comisii, fie ele ale unor institutii de genul: regulamente de ordine interioara sau decizii/ note/ instiintari ale acestor institutii privind o cauza, sau deliberare: "bine" "gresit" "rau" "vinovat" "nevinovat" "prejudiciu". Eu asa inteleg ca numai in urma unei judecati se poate spune, gata, acest fapt/ speta/ conflict s-a judecat si s-a emis o Hotarare judecatoreasca definitiva pe subiectul acesta, da bineinteles, cu acele mentiuni, conditii obligatorii enumerate de dvs.-subiecti, cauza...samd.
Pana nu are loc un proces cu probe, infatisari, inscrisuri, cercetari, martori si raspunsuri in scris ale partilor la intrebarile adresate reciproc, sau raspunsuri in fata instantei, opinia mea este ca orice pronuntare a altor institutii nu este definitiva/ suficienta.


Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
Maria2143, utilizator
Da, așa este, ați înțeles foarte bine. După cum bine puteți observa, „autoritatea de lucru judecat” este reglementată la „efectele hotărârilor judecătorești”, deci este clar, trebuie să fie o hotărârea judecătorească, pronunțată de o instanță de judecată. Baftă!
Va multumesc!
Ati inteles corect, dar, as mai face o precizare care, va poate fi utila: ceea ce trece in autoritatea de lucru judecat a unei hotarari judecatoresti este DISPOZITIVUL hotararii.

Alte discuții în legătură

Autoritate de lucru judecat in cazul unei hotarari pronuntata intr-un conflict de munca codulmuncii codulmuncii Dupa 3 ani de la data pronuntarii unei hotarari judecatoresti in cazul unui conflict de munca, mai opereaza autoritatea de lucru judecat in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea solutionarii exceptiilor de catre judecator mike72_mail mike72_mail In cadrul unui proces civil,judecatorul nu a solutionat si nu s-a pronuntat pe exceptiile de procedura si de fond invocate de parat prin intampinare,care face ... (vezi toată discuția)
Intrebare sentinta definitiva si irevocabila anna1 anna1 As dori sa-mi spuneti daca se mai poate relua un proces a carui sentinta pronuntata la Curtea de Apel este definitiva si irevocabila. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)