avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Refuz acordare despagubire CASCO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Refuz acordare despagubire CASCO

Buna ziua, as avea o intrebare: in cazul in care societatea de asigurari, refuza acordarea despagubirii in baza politei CASCO (pe motivul ca a fost vorba de o neglijenta grava din partea asiguratului, desi masina a fost furata iar apoi avariata de catre o persoana pe care nu o cunosc), ce fel de actiune pot inainta impotriva ei? O actiune in obligarea societatii la a da curs solicitarii mele? Sau cum se poate merge impotriva societatii? Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 06:27, 27 Septembrie 2014
1. În ce a constat neglijența invocată ? Ați lăsat cheia în contact? Era mașina descuiată? Ați pierdut una dintre chei ?
2. La ce societate de asigurări sunteți asigurat ?
3. Care este valoarea despăgubirii solicitate ?
4. Care este valoarea la care a fost asigurată mașina ?
Răspundeți la aceste întrebări și apoi vă pot răspunde si eu.
Va multumesc frumos pentru promptitudine.
Asadar:
1.Neglijenta invocata consta in faptul ca, masina a fost furata. Nu au fost lasate cheile in contact si nimic asemanator. Aceasta a fost furata de o persoana in stare de ebrietate, si fara permis, care a condus-o, a intrat intr-o casa, a distrus si casa si masina. S-a inceput dosar penal impotriva respectivei persoane pentru 6 infractiuni, iar procesul verbal de la Politie a fost trimis si societatii de asigurari. Din el rezulta culpa exclusiva a celui care a furat-o.
Cei de la compania de asigurari - OMNIASIG, spun ca, dosarul a fost respins, pe motivul ca "2. EXCLUDERI GENERALE
2.2: Prejudiciile produse in cazul in care asiguratului si/sau utilizatorului - persoane fizice li se pot imputa urmatoarele fapte:
2.2.3. Savarsirea oricaror infractiuni incriminate de legislatia privind circulatia pe drumurile publice (si sunt enumerate)
2.2.4. Neglijenta grava (comportamentul unei persoane care da dovada de o lipsa neobisnuita de grija si atentie, etc)"

Nu se mai dau alte explicatii, desi au primit si procesul verbal de la Politie, si se afla si dosarul penal in curs de solutionare la Politie.

Cheia nu a fost lasata in contact, masina nu a fost uitata deschisa, invinuitul efectiv a sustras cheile masinii si a furat apoi masina.

2. Societatea este asa cum am spus OMNIASIG
3. Nu exista o valoare a despagubirii solicitata inca. Cei de la Omniasig au scris pe "Documentul de intrare in reparatie - Nota de constatare" - posibil dauna totala. Din punctul meu de vedere si al brokerului de asigurare este o dauna totala. Mai mult s-a completat si cererea chestionar CASCO PLUS tot de catre broker, in care s-a bifat eliminarea fransizei pentru dauna totala. (conform asigurarii pentru dauna totala suma era de 8000 euro)

4. Valoarea la care a fost asigurata masina a fost de 8000 euro

Va multumesc foarte mult
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
nyusziful, utilizator
nyusziful a scris:

Nu se mai dau alte explicatii, desi au primit si procesul verbal de la Politie, si se afla si dosarul penal in curs de solutionare la Politie.

Cheia nu a fost lasata in contact, masina nu a fost uitata deschisa, invinuitul efectiv a sustras cheile masinii si a furat apoi masina.



Pentru a fi acoperit riscul de furt, faptuitorul ar fi trebuit sa obtina cheia prin efractie sau talharie.
Aceasta "sustragere" nu explica modul in care a procurat cheia/telecomanda decat prin neglijenta grava a proprietarului, care a lasat cheile neprotejate (la indemana faptuitorului)
Culpa exclusiva se refera la daunele produse si incalcarea codului rutier.
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
nucu$, utilizator
Buna ziua,

Daca apreciati ca refuzul societatii de asigurare de a plati despagubirile solicitate este nefondat va trebui sa promovati actiune in instanta prin care sa solicitati obligarea asiguratorului la plata despagubirii. Situatia ar trebui cercetata pe baza tuturor actelor si informatiilor din dosar.
Succes!
Pentru a avea castig de cauza, trebuie lamurit cum a intrat hotul in posesia cheii masinii.

Pe de alta parte, aveti grija sa va constituiti parte civila in procesul penal, e f. important sa participati la acest proces, chiar daca va plati asiguratorul intr-un final, probabil tot dupa un proces.

Alte discuții în legătură

Asigurare casco pentru furt auto andreimar andreimar Ma numesc Marinoiu Andrei,sunt din Ploiesti si am urmatoarea problema: intr-o noapte, in timp ce eu si membrii familiei mele dormeam la etajul unui imobil ... (vezi toată discuția)
Proces asigurator pentru rca raluca hecsko raluca hecsko Buna ziua, Toata tarasenia a pornit in 2007 cand in timpul unei delegatii de serviciu am tamponat un alt autoturism. La momentul respectiv mi-am ... (vezi toată discuția)
Autocar nicolaedorusorin nicolaedorusorin Mi sa furat autocarul si odata cu el si talonul de inmatriculare , exista asigurare casco la care nu inteleg procedura in cazul in care nu il pot depune in ... (vezi toată discuția)