avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Anti Piraterie
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Anti Piraterie

Va salut!

Cunosc pe cineva care lucreaza undeva cu functia de "Operator Calculatoare si retele" . Acolo se ocupa printre altele cu suport it, mentenanta echipamente, etc. Cam tot ce tine de IT.

Problema e urmatoarea:
Majoritatea calculatoarelor nu au licenta valida pentru sistemul de operare, dar nici pentru procesarea de documente. Problema s-a discutat intr-o oarecare masura cu directorul firmei, insa nu s-a ajuns nicaieri, motiv pentru care s-a incercat folosirea programelor open source precum Linux sau Open Office, care sunt gratuite.

Majoritatea colegilor nu pot accepta, sau in cel mai fericit caz ei se obisnuiesc foarte greu cu astfel de schimbari. Unii colegi pur si simplu nu pot pricepe ca pirateria se pedepseste penal. Intr-o anumita masura acesta este fortat sa instaleze software piratat.

Cine si cum raspunde in situatia unui control? Ce se intampla cu utilizatorul care abia poate sa inteleaga ce este acela un sistem de operare? Dar Directorul firmei? dar persoana responsabila cu mentenanta echipamentelor?

Ce se intampla Daca in urma unui control toata lumea(utilizatorii echipamentelor si directorul) invinuie persoana responsabila cu mentenanta?

Cum ar trebui sa procedeze in cazul asta?
Pe site-ul BSA exista fisa calculatorului.In cate exemplare se intocmeste? Cine o pastreaza pe aceasta?

Dar "Formularul de audit intern privind folosirea programelor pentru calculator" ?

[ link extern ]


Daca se intocmeste corect Fisa calculatorului, iar utilizatorul insista sa ii fie instalat un anumit program piratat? Cum este pedepsita persoana care instaleaza software-ul piratat?
Persoana responsabila cu mentenanta nu raspunde decat in limita fisei de post si nicidecum nu poate obliga conducerea companiei in cauza, sa achizitioneze licentele in respectarea legii.
In cazul unui control factorul de decizie va raspunde penal si nu angajatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licenta windows ContSters138151 ContSters138151 Buna seara, Un magazin la inceput de drum care se ocupa cu comercializarea obiectelor de papetarie, doreste sa aduca un calculator si sa se ocupe de listat ... (vezi toată discuția)
Control licentiere soft apateanu apateanu Situatie ipotetica: La un control la punctul de lucru sunt prezente mai multe dispozitive (fixe sau/si mobile) care ruleaza diferite softuri (open ... (vezi toată discuția)
Mij fix sau ob de inventar i.mircea i.mircea Buna seara tuturor, Am primit o factura, pe primul rand am sistem desktop ( calculator) de 1650 lei iar pe randul al doilea Windows de 325 lei, cum sa ... (vezi toată discuția)