avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu = coruptie ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu = coruptie ?

Codul penal, art.297

Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice

Intrebare:
Daca functionarul public indeplinind actul in mod defectuos, poate fi considerat suspect de fapte de coruptie, ca ar fi primit mita, spaga, chiar daca acesta nu a fost vazut ca ar fi luat spaga?
Sunt infractiuni care fac parte din categorii diferite, abuzul in serviciu face parte din categoria infractiunilor de serviciu iar luarea de mita din infractiunile de coruptie, depinde de ce este acuzat, pot fi insa retinute si in concurs.
Multumesc pentru raspuns.
Daca abuzul in serviciu prin fapta de neglijare a functionarului public care a lucrat in mod defectuos, face parte din categoria infractiunilor de serviciu, unde trebuie reclamat cu plangere functionarul public?
Acum daca am fi seriosi, stim ca nimeni nu poate vedea daca functionarul a primit mita sau alte mijloace necuvenite, dar prin faptul ca a lucrat in mod defectuos la unele acte, asta nu ar bate la ochi si nu ar trage concluzia ca exista posibilitatea unei interventii de luare mita?
Nici un functionar din ziua de azi n-ar indeplini in mod defectuos actele daca nu ar primi mita, asa ca nu ar fi posibil sa fi existat la mijloc coruperea prin mituire a functionarului public de a savarsi in mod defectuos actele?:O
Asta este interpretarea dvs,ar trebui sa fac o analiza a celor doua infractiuni pentru a intelege si e mult de spus,daca aveti un caz concret, incercati sa-l detaliati.
Cazul este in felul urmator:

Un vecin intra in livada mea ca sa fure mere. Eu daca l-am prins furand, de nervi i-am cauzat cateva vanatai, fara a necesita ingrijiri medicale, si merg si la postul de politie sa depun plangere impotriva vecinului hot.
Trece saptamani de zile, si constant ca politistul din comuna mea, nu a facut nimic, asta datorita ca suspectez ca vecinul hot, avand un cumnat care este tot politist la IPJ din oras, cu grad inaintat in conducere.

Dupa cum vedeti, politistul din zona ar trebui tras la raspundere pentru infractiunea de abuz in serviciu, dar nu vi se pare suspect ca vecinul hot avand pe cumnatul sau la IPJ de la oras, oare nu exista posibilitatea ca politistul (cumnat) sa intervina la politistul din comuna ca acesta sa stopeze sau sa ingreuneze cercetarile?
Deci eu nu am vazut ca vecinul hot sa dea mita la cumnatul sau, si apoi tot prin cumnatul sau, acest vecin hot sa dea alta mita catre politistul din comuna pentru ingreunarea cercetarilor, totusi acest politist care abuzeaza in serviciu nu ar putea fi considerat ca ar fi primit mita care este de fapt coruptie?
De aceea am intrebat daca abuzul in serviciu = coruptie?
V-ati dus prea departe, un dosar penal nu se solutioneaza imediat, asteptati sa se dispuna o solutie, daca solutia este de neurmarire/netrimitere in judecata, aveti dreptul sa depuneti plangere la procurorul ierarhic superior, apoi in functie de rezultat, la instanta.
Nu se poate depune plangere penala pentru ca dvs banuiti asa ceva, riscati sa fiti dvs acuzat de inducerea in eroarea organelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dna are competenta sa claseze dosarul in privinta altor infractiuni decat cele de coruptie? eusaisapte eusaisapte DNA are competenta sa claseze dosarul in privinta altor infractiuni decat cele de coruptie? Mi-a fost clasat un dosar si cu privire la alte fapte decat cele ... (vezi toată discuția)
Poltistul poate fi acuzat de abuz in serviciu? GeorgeQ GeorgeQ Pot fi acuzati politistii de abuz in serviciu, daca in exercitarea atributiilor de serviciu nu indeplinesc un act sau il îndeplinesc in mod defectuos? (vezi toată discuția)
Dare de mita si abuz in serviciu ContSters240230 ContSters240230 Daca cineva e acuzat de dare mita unei persoane si persoana respectiva de abuz in serviciu,daca instanta constata ca nu a fost abuz in serviciu, dare de mita ... (vezi toată discuția)