avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poltistul poate fi acuzat de abuz in serviciu?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Poltistul poate fi acuzat de abuz in serviciu?

Pot fi acuzati politistii de abuz in serviciu, daca in exercitarea atributiilor de serviciu nu indeplinesc un act sau il îndeplinesc in mod defectuos?
Buna ziua,
Art. 297 Cod Penal, Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

DECI, DA!
Poate sa fie acuzat fiind asimilat functionarilor publici.
Sa aveti in vedere ca CCR a decis ca articolul din Codul Penal referitor la abuzul in serviciu este constitutional cu conditia ca sintagma ”indeplineste in mod defectuos” din definirea abuzului sa fie considerata echivalenta cu ”indeplineste cu incalcarea legii”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa emita ... Laruraa1 Laruraa1 Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa emita un buletin si ce pedeapsa il asteapta? (vezi toată discuția)
Ce se poate face cu functionari care refuza indeplinirea sarcinilor de serviciu? ContSters362885 ContSters362885 Fiti amabili, spuneti-mi si mie ce se poate face cu functionarii primariei care refuza indeplinirea sarcinilor de serviciu? Am reclamat la primar, degeaba. ... (vezi toată discuția)
Abuzul in serviciu elenamarta elenamarta Am văzut pe calalele tv, că există persoane invinuite de abuz în serviciu. Întrebări: 1. În ce articol din CP se încadrează această ... (vezi toată discuția)