avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa emita ...

Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa emita un buletin si ce pedeapsa il asteapta?
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 09:58, 1 Octombrie 2020
Codul penal, art. 297 privind săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Redau mai jos articolul:

Art. 297: Abuzul în serviciu
(1)Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
*) Curtea Constituţională admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art. 297 alin. (1) sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma "îndeplineşte în mod defectuos" din cuprinsul acestora se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii".
(2)Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poltistul poate fi acuzat de abuz in serviciu? GeorgeQ GeorgeQ Pot fi acuzati politistii de abuz in serviciu, daca in exercitarea atributiilor de serviciu nu indeplinesc un act sau il îndeplinesc in mod defectuos? (vezi toată discuția)
Abuzul in serviciu elenamarta elenamarta Am văzut pe calalele tv, că există persoane invinuite de abuz în serviciu. Întrebări: 1. În ce articol din CP se încadrează această ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face cu functionari care refuza indeplinirea sarcinilor de serviciu? ContSters362885 ContSters362885 Fiti amabili, spuneti-mi si mie ce se poate face cu functionarii primariei care refuza indeplinirea sarcinilor de serviciu? Am reclamat la primar, degeaba. ... (vezi toată discuția)