avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Proces castigat la CEDO: intrebari
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Proces castigat la CEDO: intrebari

Am o hotarare de la CEDO din 17/02/2009 care imi da castig de cauza privind dreptul de proprietate asupra unui apartament. In sentinta CEDO mi se comunica urmatoarele:

- De la expirarea celor 3 luni pana la stabilirea dobanzii simple , sumele stabilite mai sus ( statul roman a facut o evaluare de x euro asupra imobilului care nu corespunde valorii y reclamata de mine ; de asemenea s-a hotarat ca statul sa imi plateasca o suma de z ca daune morale) trebuie achitate in transe egale cu rata marginala a dobanzii Bancii Central Europene existente in perioada savarsirii abuzului la care se adauga 3 procente.

Care este dobanda simpla si de cine este ea stabilita?
Care este perioada savarsirii abuzului ? Cand am depus eu cererea la CEDO(2003) sau la data stabilirii hotarii definitive si irevocabile in Romania (1999).

- In cazul in care nu imi poate pune apartamentul in posesie (acesta fiind vandut abuziv unei alte persoane in timpul procesului pe care l-am castigat ulterior), statul Roman trebuie sa imi ofere tot in termen de 3 luni un apartament echivalent ca suprafata si valoare sau daca acest lucru nu este posibil sa imi ofere o suma compensatorie de 10.000 euro + taxe aferente pentru pierderea oportunitatii.

Care este valoarea acestor taxe aferente pentru pierderea oportunitatii? Cum se calculeaza ele?
Daca nu doresc un alt apartament sau suma de 10.000 de euro cum intru in posesia apartamentului vandut ilegal de stat( apartamentul a fost vandut pe legea 112/2007 iar eu am hotararea definitiva si irevocabila pe legea 61/1990 si 85/1992)?Prin cerere de revizuire?

La ce data devine decizia CEDO definitiva(aplicabila)? 3 luni de cand? De la data instintarii mele asupra hotararii(17/02/2009 adica hotararea este aplicabila pe 17/05/2009) , sau 3 luni de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial Partea I? Care este termenul pe care il are statul la dispozitie sa publice rezolutia in Monitorul Oficial?

Ce pot face pentru a anula acel contract de vanzare cumparare?

Va multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:54, 24 Mai 2009
In termen de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, Partea I, aveti posibilitatea de a solicita instantei revizuirea hotararii, potrivit art.322 pct.9 C.proc.civ., dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
Acest motiv de revizuire a fost introdus în Codul de procedură civilă prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2003 şi presupune îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii :
- să existe o hotărâre pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care s-a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale, datorată unei hotărâri date de către o instanţă română;
- încălcarea drepturilor sau libertăţilor fundamentale să fi produs consecinţe grave, consecinţe ce continuă să se producă;
- consecinţele grave nu pot fi remediate altfel, decât prin revizuirea hotărârii.

Potrivit art.323 alin.1 C.proc.civ., cererea de revizuire se îndreaptă la instanţa care a dat hotărârea rămasă definitivă şi a cărei revizuire se cere.
Deci, ca regulă, revizuirea este de competenţa instanţei care a pronunţat hotărârea a cărei revizuire se cere. Însă în determinarea competenţei trebuie să avem în vedere instanţa care s-a pronunţat asupra fondului, pentru că obiectul revizuirii îl constituie, de regulă, hotărârile de fond. Ca atare, revizuirea este de competenţa instanţei care s-a pronunţat asupra fondului raportului juridic dedus judecăţii , „chiar dacă în cauză există şi hotărâri pronunţate de alte instanţe, însă prin acestea nu s-a evocat fondul” .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo piemu piemu cine stie sa-mi spuna \"actual\" - perioada de asteptare decizie Cedo \"actual\" 4,5,6 ani ? - In cit timp se va pune in aplicare de la publicarea oficiala a ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de executarea hotararii cedo andreigrigoriu andreigrigoriu Stimati forumisti, dar si stimati leguitori, In ceea ce priveste executarea unei hotarari CEDO in natura, prin parghia legala Revizuire dupa castig CEDO, va ... (vezi toată discuția)