avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere ilegala ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere ilegala ?

Buna seara ! As dori sa aflu ce drepturi am in aceasta situatie : Am fost angajata la o firma pentru punctul de lucru " x". Dupa 1 luna de zile in care am primit salariul pentru care am acceptat sa lucrez , mi s-au taiat 20% din salariu iar in luna urmatoare am fost anuntata ca un alt punct de lucru ( nu cel pentru care am fost angajata ) se va inchide si eu sunt concediata. In momentul acela am realizat ca eu nu am semnat nici macar contractul de munca . Este normal ca ei , desi au primit actele necesare sa nu-mi faca contract de munca pe motiv ca nu am dus cartea de munca ? E normal ca eu sa fiu concediata desi punctul de lucru pentru care eu am fost angajat nu se inchide ?

Multumesc si astept cu interes raspunsul dvs !
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 23:02, 22 Mai 2009
1. Nu era obligatoriu sa duceti carnetul de munca. Era de ajuns o declaratie ca o aveti la fostul angajator sau la ITM si ca o veti duce cand o veti recupera.
2. Faceti o sesizare la ITM si trebuie sa demonstrati cu martori si cu alte probe (inscrisuri) ca ti lucrat si ca nu v-a intocmit contract individual de munca.
Faceti o sesizare la ITM in baza celor scrise in Codul muncii:
Art. 16. - (1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.@
(2) În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă

Contractul de munca trebuia incheiat indifernet de prezentarea sau nu la acea data a cartii de munca. Trebuia sa dati doar o declaratie ca o veti aduce intr-un termen.

Pe de alta parte un angajator sre dreptul sa decida ce posturi desfiinteaza din firma, indiferent din ce puncte de lucru care se inchid total sau nu.
Pot face dovada faptului ca am lucrat la aceea firma, prin faptul ca am semnat dispozitii de plata , iar angajatorul mi-a facut imputernicire pentru a putea face depuneri bancare. Pot face ceva ?
Faceti copii de pe documente care atesta activitatea dvs si le atasati sesizarii catre ITM. Poate gasiti o dovada a primei zi de nagajare, ar fi utila o hartie care a fost datata atunci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca liubik liubik am lucrat ca barmana la o firma timp de 5ani timp in care am stiut k sunt angajata,dupa ce am renuntat sa lucrez am mers si miam ridicat carte de munca.atuncea ... (vezi toată discuția)
Ma da afara pentru ca m-am interesat la itm de cartea mea de munca ghiorghies gabriel ghiorghies gabriel pe 22 ma sunat sefu si mia zis ca nu mai are nevoi de mine,si ma inlocuit cu un alt baiat,asta dupa ce am fost la itm si am fost nemultumit ca cartea mea de ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba andreia85 andreia85 Buna ziua! Sunt angajata de 7 luni contabila la un liceu.In prima faza am fost angajata pe perioada determinata doua saptamani pana s-a dat concursul pentru ... (vezi toată discuția)