Buna ziua
Am si eu o nelamurire...dupa moartea mamei mele,dupa ce sa facut succesiunea la un apartament de 2 camere am devenit coproprietar impreuna cu sora mea si tatal meu, tatal meu are datorii foarte mari la intretinere aceasta neavand nici un loc de munca si risca sa fie dat in judecata iar apartamentul sa fie scos la licitatie si sa pierdem foarte mult din valoarea lui,eu am venit cu propunerea sa se vanda,se acopera datoria de la intretinere si asa tatal meu sa isi poata cumpara altceva dar singura impotriva este sora mea care este impotriva vanzarii.Intrebarea mea se poate vinde apartamentu fara semnatura surorii?sau o pot da in judecata ca sa o oblig sa se vanda?deoarece cu ea nu se poate vorbi omeneste,ea refuza vanzarea si nici nu vrea sa gasim o alta cale pentru a rezolva problema de la intretinere..
Mai aveti solutia de a solicita iesirea din indiviziune fata de tatal dvs. si sora dvs.
In felul acesta ati putea sa ii fortati fie sa va dea cota dvs. din imobil la actuala valoare si sa va lamuriti si in privinta datoriilor.
Fara acordul surorii nu puteti sa vindeti apartamentul. Puteti cere scoaterea din indiviziune , insa acest lucru inseamna ca trebuie sa-i platiti surorii cota parte din apart. in bani , si apoi sa vindeti apartamentul dvs, si cu tatal. Insa aceasta procedura dureaza .
De ce nu doreste sora dvs. sa vanda, sau sa discute ? ce o deranjeaza, exista un motiv..?!
Trebuie sa-i explicati clar , ce se poate intampla. Daca apart. va fi scos la licitatie din cauza datoriilor la intretinere , va fi cumparat la un pret mai mic, chiar mult mai mic decat valoarea lui . Din acei bani se vor scadea datoriile , cheltuielile de judecata , de executare , apoi impozitul pe venit din vanzare , si pana la urma , probabil ca nu veti ramane cu nimic . Sau cu f. putin. Ce se va intampla cu tatal , unde va locui daca-si pierde casa si nu poate sa-si mai cumpere altceva ?
Acest lucru trebuie explicat surorii dvs...ca nu e practic si rentabil sa refuze dialogul.
I-am explicat toate aceste aspecte,sora nu a avut o relatie foarte buna cu tatal meu si nu vrea sa vanda pe motiv ca acolo ne-am nascut,a locuit si mama,este munca ei acolo si nu o intereseaza ce va pati tata dar stiti si dvs bun rau tot tatal meu este si chiar ma doare ceea ce pateste.
Imi puteti explica cum sa fac pentru iesirea din indiviziune?
Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Doamna.....cu ce o ajuta pe sora dvs daca casa in care este si munca mamei , ajunge sa fie vanduta pe nimic ?? Cu alte cuvinte , munca mamei se pierde , ajunge la altii ??Nu e vb doar de tatal dvs.
Daca vreti sa-l ajutati pe tatal dvs, poate reusiti dvs. sa platiti datoriile , avand cu tatal dvs. o intelegere . Eventual sa va lase partea lui din apartament , pastrandu-si drept de habitatie viajera , dar pt. asta trebuie sa faceti scoaterea din indiviziune , sa-i platiti surorii cota ei , valoarea stabilita de instanta . Dupa aceasta , tatal va face act de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viajer , eventual doar pe o camera , adica poate sa locuiasca acolo pana la moarte.
Iesirea din indiviziune se face facand o cerere de chemare în judecată și introducerea ei la instanța competentă (instanța de la ultimul domiciliu al defunctului), insoţită de actele necesare;
certificatul de moştenitor
certificatul de deces;
actele de stare civilă ale părţilor pentru a dovedi gradul de rudenie cu defunctul
orice acte care dovedesc exercitarea dreptului de opţiune succesorală
titlurile de proprietate pentru bunurile care fac parte din masa succesorală (de pildă, contract de vânzare-cumpărare, contract de donație )
Luati legatura cu un avocat , va poate fi de mare folos.
Pot vinde?
d12d
Buna ziua,
Revin la dvs si reamintesc problema: mama s-a mutat in locuinta tatalui meu decedat, din care ea detine 1/3 si eu restul (succesiune facuta, eu ... (vezi toată discuția)