avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

Buna ziua,am fost facut o rata in anul 2006 la o banca,am platit lunar pana la un moment dat.O firma de recuperari a preluat creditul in anul 2008.In perioada 2007-2008 eu am schimbat domiciliul si nu am mai primit nici o instiintare in legatura cu creditul pana in urma cu o saptamana.Am primit un plic cu executare silita (dar care nu era de la o instanta judecatoreasca,doar de la firma respectiva) cum ca as avea de plata 12,300 lei.Am vorbit la telefon cu ei dupa multe insistente mi-au dat cateva detalii cum ca ei au preluat cazul in 2008,in momentul respectiv aveam o datorie de 4500 lei dar in timp s-au inmultit.
As avea cateva intrebari daca ma puteti ajuta :
1) cum se poate ca timp de 6-7 ani nu am fost cautata/instiintata de acest lucru? ( ei sustin ca au trimis instiintari tot timpul si m-au cautat dar nu m-au gasit pentru ca aveau adresa veche)
2) Sunt in masura sa execute silit daca nu platesc ?Ce ar trebui sa fac?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cristi111us , utilizator 10:46, 29 Septembrie 2014
Daca acest credit a fost declarant scadent in 2008, cand a fost preluat, datoria s-a prescris.
s-a prescris este adevarat ,dar poate fi executata silit pentru ca dupa noul cod de procedura civila ,instanta de fond nu mai are obligatia sa verifice daca e prescris termenul aceasta avand posibilitatea sa faca contestatie la executare invocand pe aceasta cale ca e prescris dreptul de a cere banii . instanta de fond verifica doar daca creannta este certa lichida si exigibila ,si apoi daca se admite executarea silita ,executorul trece la executare silita . daca pe calea contestatiei la executare se invoca prescriptia si este admisa ,titlul executoriu poate ramane ,insa isi pierde puterea executorie ,deci nu mai poate continua executarea silita . multi executori mizeaza pe faptul ca nu se depune contestatie la executare si pornesc executarea silita o data admisa aceasta . succes in tot
Aflandu-ma intr-un caz identic cu al dvs, va recomand sa cereti bancii unde ati avut respectivul credit (printr-o scrisoare oficiala, trimisa cu confirmare de primire) o adresa din care sa rezulte data ultimei plati (facuta de dvs) si eventual suma achitata.
Daca de la data respectiva pana la momentul cand veti fi actionata in justitie (veti primi o notificare din partea unui executor) au trecut mai mult de 3 ani, faceti contestatie la executare invocand prescrierea dreptului de a cere executarea silita. Hartia de la banca va avea un rol deosebit in solutionarea cauzei.

@raduradulescu : [ link extern ] /
ART. 18
Instanta judecatoreasca si organul arbitral sint obligate ca, din oficiu sa cerceteze, daca dreptul la actiune sau la executarea silita este prescris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere executare silita aurtan aurtan Buna ziua, Am primit o instiintare de la un executor judecatoresc prin care mi se aduce la cunostinta ca s-a declansat urmarirea silita mobiliara impotriva ... (vezi toată discuția)
Executare silita buiavasi buiavasi Cum aflu ziua si completul care judeca un dosar de executare silita, este vorba despre dosarele nr.30392/4/2017 si 30393/4/2017 de la jud.sector 4, eu am ... (vezi toată discuția)
Decizia de executare silita se pastreaza daca se vinde creanta? sorin22 sorin22 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: acum 6 ani, am fost executat silit. La momentul respectiv nu eram in tara asa ca nu mi-a fost retinut ... (vezi toată discuția)