avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Start fara contabil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Start fara contabil

Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati pt urmatoarele intrebari. Am infiintat o Sociatate Comerciala neplatitoare TVA, fara punct de lucru fix, activitatea se va desfasura ca comerciant ambulant din targ in targ cu 4 produse. Ca intrebari...
1. Pot incepe activitatea fara contabil? Pt cel mult 2/3 saptamani! Tinand eu evidenta pt timpul respectiv.
2. SC. a fost infiintat in jud. Bacau, Mun Onesti, iar activitatea se va desfasura pe Jud Brasov. Contabilul trebuie sa aiba sediul pe Mun. Onesti sau pot face un parteneriat cu un domn Contabil din Jud. Bv? In acest caz procedura devine mai complexa pt acest parteneriat?
3. Ce ar trebui sa iau in calcul sau ce ar trebui stabilit cand ma intalnesc cu un Domn Contabil si cum ar trebui sa se raporteze la situatia meal cat sa am siguranta ca lucreaza cu promptitudine si eficienta.
4. Care ar fi costul lunar in medie a contabilitatii?
5. Va multumesc foarte frumos pt suport si va doresc o saptamana asa cum o doriti si voi!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:33, 1 Octombrie 2014
1. Va dati seama ca ar trebui sa stim cat din legislatia financiar-contabila, fiscala, etc cunoastesti ca sa dam seama daca puteti sau nu fara contabil.

Daca aveti angajati de exemplu, trebuie anuntat in REVISAL.

2. Nu exista limitari in a alege un contabil din alt judet. Dar eu doresc, de exemplu, sa vad actele care le inregistrez in original.

3. Sa ii explicati care este activitatea d-voastra si sa ii cereti sa va spuna care sunt obligatiile fiscale si contabile ale societatii d-voastra.

4. Depinde de contabil/expert contabil si de volumul activtitatii societatii d-voastra.
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc Dl' e Ioan Butariu pt raspunsuri. Pt Start ca Administrator am sa lucrez eu la toneta respectiva primele 2/3 saptamani. Timp pretios pt optimizarea muncii si organizarea Societatii . Deci nu am sa fac angajare pt START.
Ca medie in jur de 50 produse se v' or comercializa la zi. Este vorba de o activitate foarte mica. Fiind vorba de urmatoarele produse Cafea, Ceai, Suc Natural. Fabricarea lor va fi pe Toneta din Targ/Piata. In Actul Constatator atesta codurile CAEN - 1032; 1082; 4789; 4799.
Ma intereseaza daca eu ca Administrator al acestui S.C. pot iesi cu Toneta in Piata dupa ce am inchiriat spatiul de la Administratorul Pietei. Detin Casa de Marcat Fiscalizata. Acte la S.C, provenineta produselor prin Factura. Ce ar trebui sa mai iau in calcul pt a putea iesi in piata legal.
Deci pot cauta Contabil in BV, dar nu am sa fiu nevoit sa il evidentiez "pe undeva" in raza Jud Bacau?
In aceste 2/3 saptamani doresc sa rezolv partea de Contabilitate si Aprobarea/Avizul de la Domnii din SANIPID.
Ar fi un volum mic de activitate la Societate. Un raport de 20 zile pe luna lucrate cu 50 produse comercializate la zi si 10 achizitionate.
#-o
Nu am inteles partea, CITAT " 1. Va dati seama ca ar trebui sa stim cat din legislatia financiar-contabila, fiscala, etc cunoastesti ca sa dam seama daca puteti sau nu fara contabil. "
Va Multumesc din nou!
Practic colaborarea cu un contabil autorizat membru CECCAR e obligatorie doar in momentul (pe undeva prin lunile martie sau aprilie) cand trebuie sa va intocmeasca si semneze bilantul. In rest evidentele contabile si balanta lunara vi le puteti intocmi singur daca aveti minime cunostinte sau experienta in domeniu iar declaratiile de depus le semnati dumneavoastra ca administrator.
omuverde3d a scris:

Nu am inteles partea, CITAT " 1. Va dati seama ca ar trebui sa stim cat din legislatia financiar-contabila, fiscala, etc cunoastesti ca sa dam seama daca puteti sau nu fara contabil. "
Va Multumesc din nou!


Spuneam ca cei care va vor da un raspuns nu stiu cat anume din legislatia contabila, fiscala , etc, stiti d-voastra ca sa isi dea seama daca puteti sau nu fara contabil. In principiu puteti, dar aveti in vedere:

Legea contabilităţii nr. 82/1991

Art. 5.

(1^1) Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice.
...

Art. 10. - (1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) - (4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării entităţii respective.
(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
(31) În cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (1^1), contabilitatea poate fi organizată şi condusă potrivit prevederilor alin. (2) şi (3) ori pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane fizice.
(4) Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa caen 6920 ContSters174925 ContSters174925 In ce conditii de studii se poate infiinta un PFA CAEN 6920- “Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal”? Mai ... (vezi toată discuția)
Contabilitate ca nebunica nebunica Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca nu am calitatea de expert contabil/contabil autorizat, dar am studii superioare si o vechime in domeniu de 10 ani, pot ... (vezi toată discuția)
Depunere bilant mai 2014 Bogdan-George Bogdan-George Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca pentru o societate suspendata din 2011 putem depune bilantul pe 0 dar sa fie semnat doar de catre administrator, ... (vezi toată discuția)