buna ziua
patronii mei au 2 firme X si Y. am o colega care este in CIC (mai are 1 an), angajata cu CIM suspendat pe firma Y. patronii au sunat-o si i-au zis ca vor sa inchida firma Y si ea fiind singura angajata trebuie sa isi deie demisia. ea nu vrea acest lucru. dupa cei 2 ani de CIC oricum nu se mai intoarce la ei...dar in caz ca nu gaseste altceva de munca, macar sa o deie in somaj. in perioada cand inca lucra a fost fortzata sa scrie o demisie in alb ( fara data) .intrebarile sunt:
1. ce implica o eventuala demisie? (consecintze pt ea)
2. patronii pot folosi acea demisie in alb acum si sa zica k ea a dat-o acum?
3. e imperativ necesara demisia pt inchiderea firmei sau se poate si fara ( eventual ca motiv de desf sa fie restrucurarea locurilor)
1. Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
2. Este posibil ca patronii sa se foloseasca de acea demisie data in alb.
3. Nu este obligatoriu ca un salariat sa-si dea demisia pentru a se inchide o firma, c.i.m. poate inceta si prin alte variante : in caz de restructurare a postului, falimentul angajatorului sau reorganizarea judiciara a acestuia.
revin la d-voastra cu inca o intrebare. colega mea a fost sunata de patroana sa mearga sa isi deie demisia si bineinteles a refuzat. patroana s-a facut foc si para auzind refuzul si i-a spus ca ea nu stie alta metoda de a inchide firma si ca ii trebuie demisia angajatului. i-a mai spus ca daca nu isi da demisia, ea (patroana) e obligata sa plateasca 25 de milioane impozit la stat pt inca un an cat mai are colega mea din CIC, si nu ii convine. intrebarea e : angajatorul plateste ceva pt angajatul care e in CIC si e cu CIM-ul suspendat? daca e sa solicite somajul dupa cei 2 ani de CIC, angajatorul are ceva impozite de platit?
1. Angajatorul nu o sa aiba nimic de platit.
2. Dupa revenirea din CCC angajata poate primi indemnizatie de somaj daca ii inceteaza CIM in baza art.65 din Codul muncii. Cele 12 luni de activitate necesare pentru somaj sunt cele de dinainte de intrarea in CCC.
3. Daca intre timp firma da faliment, lichidatorul judiciar se ocupa de administrarea acesteia si lui i se va adresa salariata in cauza.
banuiesc ca patroana firmei s-a referit ca la impozitul forfetar pe care il va platri daca mentine firma in activitate, cand a zis ca va plati 25 mil impozit. De aceea vrea sa inchida acea firma.
INcercati sa ii explicati ca la demararea procedurii de lichidare, lichidatorul numit al societatii va avea dreptul si va putea sa desfaca contractul de munca al angajaetie care acum este in Concediu ingrijire copil si ca acesta este modul legal de rezolvare a situatiei.
Poate ea nu stie acest lucru. Astfel dvs veti fi concediata cu art 65 si drept la a obtine somaj si ea poate sa inchida firma cand doreste, este oricum dreptul ei. (oricum in perioada de CIC firma nu plateste nimic la stat pt dvs, deci ar trebui sa inteleaga)
Nu va poate obliga sa depuneti demisia, poate inchide firma si atunci de dvs se ocupa lichidatorul. Discutati cue adespre acest lucru.