Buna ziua!
Demisia reprezinta un act unilateral al salariatului. In teorie, angajatorul nu va poate obliga sa va dati demisia.
Posibile raspunsuri la intrebarile dvs:
1. vi s-a cerut sa demisionati deoarece aceasta modalitate de incetare a CIM este mai ieftina si mai rapida pt. angajator. Sunteti sigura ca este demisie si nu cerere de incetare cu acordul partilor (asta ar fi varianta cea mai lipsita de riscuri pentru angajator...)?
2. daca firma se dizolva ne gasim intr-un caz de incetare de drept a CIM, ceea ce naste dreptul dvs la ajutor de somaj (sper ca nu gresesc), dar nu si l salarii compensatorii. Presupun ca firma nu are contract colectiv.
3. Da. Reiau un post al d-lui Namiru: "Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul acestei indemnizatii este diferentiat, variind in functie de stagiul de cotizare realizat.
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.
Astfel, odata cu cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata la 540 lei, a crescut si indemnizatia de somaj de la 375 lei la 405 lei.
Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, la aceasta suma se adauga un procent diferentiat in functie de stagiul de cotizare, calculat prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Aceste cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj"
Cu mentiunea ca de la 1 ianuarie salariul minim brut s-a majorat la 600 RON.
...:"> imi explicati va rog ce inseamna mai concret stagiul de cotizare?
..
referitor la intrebarea d-voastra...patronul ne-a comunicat verbal dizolvarea firmei si "rugamintea" de a ne semna demisiile promitandu-ne reangajarea in alta firma. pt demisii ne va pune la dispozitie o schema dupa care vom scrie fiecare in parte demisia. :hm:
ma astept deja ca 90% dintre noi sa nu priceapa nimic de pe acel document ( legi, articole,etc) si la urma sa semneze in defavoarea lor.
sunt putin dezorientata....:(
oare cum ar fi mai bine sa fac?
Legea 76/2002 "stagiu de cotizare - perioada în care s-a plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat"
Pe perioada concediului medical, termenul de preaviz acordat pentru demisie sau concediere este suspendat, urmana a incepe sa curga din nou dupa terminarea concediului medical.
In caz ca va dati demisia nu mai beneficiati de indemnizatia de somaj, care are printre conditiile de acordare incetarea c.i.m. pentru motive neimputabile salariatului