Buna seara!Am un pfa si vreau sa inchiriez un spatiu..problema e ca domnul care vrea sa mi`l inchirieze..doreste doar pentru 3 luni ,iar apoi sa negociem din nou contractul..cica asa se face peste tot..desi eu i-am cerut sa facem un contract de 6 luni si i-am spus ca ii platesc chiria din start pe 3 luni in avans..dumnealui nu doreste..si e cam cusuta cu ata alba situatia..eu nu am o stabilitate..in iarna ma poate scoate din spatiu lasandu`ma cu buza umflata in mijlocul iernii...ce ma sfatuiti?cum sa fac...mie mi-e frica sa semnez doar pe 3 luni..eu investesc niste bani in localul ala...si doamne fereste poate ma scoate afara dupa 3 luni...de ce refuza categoric un contract mai mare desi eu ii platesc 3 luni cash din start?el motiveaza ca asa se face peste tot..nimeni nu-mi semneaza contract de inchiriere pe 6 luni..intai pe 3 luni :)..o fi asa?
Buna ziua!
Nu, nu este asa: am vazut multe contracte de inchiriere pentru spatii in care urmau sa se desfasoare activitati ale diferitelor societati comerciale si majoritatea erau semnate pe perioade mari, unele si de 120 de luni. Intradevar, in multe contracte am gasit clauze de renegociere a chiriei, dar aceste negocieri interveneau dupa cel putin 1 an de zile.
Recomandarea mea este sa introduceti o clauza prin care sa puteti escalada un eventual blocaj de negociere.
Cu alte cuvinte: stabiliti ca dupa [x] luni renegociati chiria si, daca in 2 saptamani de negocieri (puteti stabili termene mai scurte sau mai lungi, bineinteles) nu ajungeti la o intelegere, apelati la cotatiile a doua-trei firme de imobiliare, facand o medie a cotatiilor mentionate de acestea ca pret pe metru patrat specifice pentru zona si tipul de imobil in discutie.
Mai concret, recomand urmatoarea formulare:
"Dupa primele [x] luni de la incheierea prezentului contract, in situatia in care partile nu convin altfel prin negociere directa (in termen de 2 saptamani de la inceperea negocierilor), chiria ce se va aplica pentru urmatoarele [y] luni contractuale va rezulta ca medie aritmetica a cotatiilor de piata ofertite de 3 agentii imobiliare, pentru zona unde este amplasat spatiul. Agentiile imobiliare vor fi agreate de ambele parti, iar costul studiilor se va imparti in mod egal intre LOCATAR si LOCATOR"
O renegociere dupa numai 3 luni de la semnarea contractului nici mie nu-mi suna bine...
Va recomand din toata inima sa identificati un alt Locator, care sa fie deschis la negociere si care sa nu vina cu argumente de tipul "asa se face peste tot".