avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... primarul reprezinta consiliul local?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

primarul reprezinta consiliul local?

Buna ziua,
In urma unui contract de executie lucrari, in baza procedurii de achizitie publica, s-a semnat intre consiliul local al localitatii X si firma Y respectivul contract. Ulterior, in baza unui act aditional la respectivul contract, s-a cesionat contractul unui alte firme, sa zicem firma W. act aditional semnat de primar, in numele consiliului local.
Dupa alegerile din 2008 primarul a fost schimbat iar noul consiliul local constituit contesta validitatea actului aditional si intrunindu-se in comisia, a decis rezilierea contractului p motiv de cesionare catre o alta firma, fara a avea acordul consiliului local. Intrebare: Primarul care a semnat actul aditional, reprezinta consiliul local, actul lui semnat si inregistrat e valabil si valid?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:42, 24 Mai 2009
hotararile unei comunitati se iau prin consiliul local, nu primarul decide de unul singur.
In mod normal, la inceputul unui mandat se adopta o hotarare a consiliului local prin care primarul este mandatat sa reprezinte consiliul la semnarea contractelor incheiate in baza OUG 34/2006 (achizitiile publice). Consiliul local, in calitate de autoritate deliberativa a unitatii administrativ-teritoriale, nu poate semna contracte; ordonatorul de credite si autoritatea executiva este primarul. Problema nu este aceasta, ci daca in contractul initial se prevedea posibilitatea subcontractarii/cesiunii si in ce conditii. Daca nu s-au respectat aceste conditii, actul aditional este nul, indiferent de cine a fost semnat.
Exista anumite situatii (cum ar fi contractele de delegare de gestiune a serviciilor publice de interes local) care prevad o procedura speciala:
1. consiliul aproba delegarea gestiunii, contractul cadru de delegare si demararea procedurilor de licitatie deschisa in vederea concesionarii;
2. consiliul aproba rezultatul licitatiei si desemneaza reprezentantul sau (de regula primarul) la incheierea contractului de delegare a concesiunii respective;
3. orice act aditional la acest contract trebuie mai intai aprobat de consiliu local prin hotarare si abia apoi incheiat in forma scrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezilere contract concesiune ile@n@ ile@n@ Buna ziua Am o problema , daca ma poate lamuri cineva In baza unei hotarari a consiliului local s-a hotarat concesiunarea unei suprefete de teren unei firme ... (vezi toată discuția)
Contract semnat de primar akkad akkad Daca un primar semneaza un act additional, fara acordul consiliului local, acel act este nul? (vezi toată discuția)
Salutare! ma intereseaza daca o hotarare a consiliului local ... gixee gixee Salutare! Ma intereseaza daca o hotarare a consiliului local este considerata cu caracter individual sau normativ. HCL-ul in cauza a hotarat urmatoarele: - ... (vezi toată discuția)