avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea amnistierii mamelor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea amnistierii mamelor

Am observat ca aceasta lege este publicata in MO si ma intrebam daca eu beneficiez de prevederile ei.Am nascut in octombrie 2010 si in aprilie 2011 am semnat un contract de agent de asigurari realizand venituri in cateva luni 6 luni in total vreo 250 lei.Am primit decizie de debit in 2013 pt indemnizatia cc pe 1,6 ani 18500 aprox,din aceasta suma am achitat deja 7500.Este intradevar aceasta lege facuta pt noi mamele?pt ca am observat ca scrie in lege Debite din culpa debitorului sau declararea unor date neconforme; ori eu chiar daca nu am stiut ca nu am voie sa am venituri se aolica aceasta lege?si care ar fi pasii de urmat?Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cosminasirb , utilizator 10:53, 24 Februarie 2015
1.Legea adoptata este ambigua intrucat nu distinge clar situatiile de scutire de plata.

art.24 OUG 111/2010:
...
(3) În situaţia în care sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţii pentru creşterea copilului prevăzute la art. 2 alin. (2) şi (3) au drept cauză culpa persoanei care le-a încasat, materializată prin folosirea de către aceasta, cu intenţie, a unor documente despre care cunoştea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către aceasta a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii, prevederile alin. (2) nu se aplică.
....

Art. VI din Legea 126/2014 :
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică în mod corespunzător.

Probabil in Normele de aplicare a acestor prevederi se va distinge clar ce semnificatie are sintagma "nedeclararea unor informatii".

2. Nemo legem ignorare censetur - nimeni nu poate invoca necunoasterea legii.
Principiul potrivit caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei; eroarea de drept nu exonereaza de raspundere. In tara noastra, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor, inscrisa in Constitutie. Cunoasterea si respectarea legii definesc atitudinea civica, comportamentul etic, grija fata de valorile sociale, aparate si promovate prin actele normative, fata de interesele fundamentale ale intaririi si dezvoltarii societatii. Legile si celelalte acte normative sunt aduse la cunostinta cetatenilor prin publicarea lor in "Monitorul Oficial al Romaniei" si prin alte mijloace de comunicare.
(www.euroavocatura.ro/dictionar/2953/Nemo_legem_ignorare_censetur)
va multumesc pt raspuns sper ca normele de aplicare sa nu fie la fel de interpretabile ca in acest caz pt noi cei cu debite nu prea isi are aplicabilitatea asa cum au mediatizat-o la tv
Intr-adevar, ceea ce au spus la TV cu ce s-a adoptat difera.
am tot citit si recitit legea respectiva ce am dedus e ca trebuie facuta o cerere catre ajpis dar nu am inteles termenul oare aceste norme de aplicare sunt publicate sau urmeaza sigur?sau deja pot face demersuri?
Legea nr.126/2014:
Art. IV.
(1) În vederea scutirii la plată şi/sau restituirii sumelor recuperate potrivit prevederilor art. II, persoanele în sarcina cărora s-au stabilit debite se vor adresa cu cerere scrisă agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, însoţită de declaraţia pe propria răspundere că toate documentele prezentate în vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, sau a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au fost solicitate organelor competente.

(2) În situaţia în care cererea prevăzută la alin. (1) nu a fost înregistrată la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, recuperarea debitelor se va efectua potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, iar sumele recuperate nu se restituie.

(3) Scutirea la plată şi, după caz, restituirea sumelor recuperate se fac în baza deciziei directorului executiv al agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, care se emite în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Decizia se comunică debitorului în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.


Nu exista niciun termen de depunere a cererii , insa dvs o puteti depune.

Normele metodologice se refera la OUG 111/2010 si nu la Legea 126/2014. Pentru Lege pot fi emise instrucţiuni care se aprobă prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului finanţelor publice.

Alte discuții în legătură

Amnistia fiscala terimar terimar Din anul 2009 si pana in 2011 am beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului. in urma verificarilor facute de curtea de conturi s-a constatat ca nu ... (vezi toată discuția)
Amnistia fiscala a mamelor adryy adryy Buna ziua. Din iunie 2010 si pana in februarie 2012 am beneficiat de indemnizatie de crestere copil timp in care am realizat si venituri din activitatea de ... (vezi toată discuția)
Decizie restituire plati necuvenite cic DeliaCristina DeliaCristina Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am primit o decizie pentru restituire plati necuvenite, deoarce mi-a fost platita ultima luna de concediu ... (vezi toată discuția)