buna! am si eu o prb..as vrea sa stiu daca eu lucrez de 9 luni la o firma si sunt insarcinata in a 4 a luna,de saptamana asta stau acasa in concediu de risc de sarcina ,mai beneficiez de cei 2 ani de ingrijire a copilului ne platind cele 12 luni de cotizatie...? multumesc anticipat pt raspuns
Raspunsul este DA, conform OUG 148/2005, modificata si aprobata de Legea 7/2007. In Normele metodologice din 09.08.2006, de aplicate a OUG 148/2005 se prevede (atentie la lit.g):
Art.4 ...
(7) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si numai din perioadele prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, daca persoana s-a aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-a insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) a beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau a realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
c) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
d) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
e) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru maternitate;
f) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav; g) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii de risc maternal;
Bineinteles ca beneficiati. Temeiul legal la prezentat foarte bine colegul Valeriu.
Sa aveti o o sarcina usoara....si fara riscuri;)
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Concediu medical
Liviu311
Buna seara.care sunt conditiile ca sa poti beneficia de concediu medical platit in cazul femeilor gravide cu risc de sarcina avand o vechime in munca de 2 luni? (vezi toată discuția)
Prenatal
lauritalaurita
in cadrul celor 12 luni lucrate anterior sarcinii, se pot incrada si cele doua luni de concediu prenatal? (10 luni plus 2 luni prenatal) Multumesc anticipat (vezi toată discuția)