Am o situatie juridica ce mi-e destul de neclara. In timpul casatoriei, s-a constituit un SRL cu 2 asociați, sotul detinand 70%, sotia 30. Desi s-a constituit cu capital varsat in suma minima, SRL-ul a mers din ce în ce mai bine și a făcut constant profit, dar soția nu a primit dividende. S-a ajuns la divorț și la partaj.
Care sunt obiectivele pe care trebuie să le cer prin expertiza contabilă a acestui SRL (la care detin 30% din capitalul social) pe care l-am băgat în masa bunurilor partajabile? Ce trebuie să urmăresc și ce-mi poate da maxim instanța?
Parerea mea este ca ati face o rgreseala in masura in care ceea ce v-ar interesa ar fi exclusiv valoarea dividendelor.
Cred ca ar trebui sa evaluati afacerea in sine - cu tot ce contine ea- si sa puteti sa va formati o idee a ceea ce inseamna 30% din aceasta afacere. In fond daca se pune problema sa vindeti partile sociale nu sunteti obligata sa le vindeti la valoarea nominala a partilor sociale. Puteti solicita evaluarea afacerii pentru ca vanzand partile sociale vindeti afacerea in sine nu doar partile sociale/sau valoarea acestora.
In fond sunt multe societati care au capital minim de 200 roni dar se vand -ca afaceri- la valori de 100.000 euro.
Sa aveti deci in vedere ca afacerea in sine presupune know how, vad comercial, spatii, samd ...
S.R.L-ul nu intra in masa bunurilor partajabile la divort.... S.R.L.-ul este persoana juridica cu drepturi si obligatii distincte fata de persoana fizica, in speta sotii ajunsi la divort. Acordarea dividendelor de catre societate nu este obligatorie, aceasta putand reinvesti suma realizata ca profit. Daca doriti sa iesit din S.R.L. puteti vinde parte dv de actiuni......
Se poate discuta de 50% din contributia financiara avuta la creerea socitatii,daca nu cumva faceti dovada cum ca suma cu care ati contribuit este mai mare.
Deci,unul dintre obiective ar fi stabilirea de catre expert a contributiei dvs.la creerea respectivei societati sau eventuala dvs,contributie in situatia in care ati fi imprumutat societatea
Este necesar sa aveti in vedere "rostul comunitatii de bunuri este acela de a permite sotilor sa-si indeplineasca obligatiile asumate in casnicie; asocierea sotilor sau chiar numai a unuia dintre soti intr-o societate comerciala, avand in vedere caracterul lucrativ al acesteia, urmareste tocmai realizarea de beneficii pentru casnicie si sporirea patrimoniului comun"Decizia 178/1992 CSJ.
Apaidiu, aici am neclarități. Adică, ok, expertiza o cer ca să-mi spună care e valoarea business-ului. Pentru că la vânzarea părților sociale aș avea alte valori decât valoarea nominală a acțiunilor. Dar nu mi-e clar ce se cere de obicei la expertiza contabilă evaluatoare a unei societăți în acest context, în care părțile sociale fac obiectul împărțelii.
M_ella, părțile sociale erau în discuție din capul locului. Sigur că patrimoniul SRL-ului e distinct de cel al asociaților.
Cât despre dividende, avem dovezi contabile că s-ar fi acordat. Deci avem un drept de creanță asupra dividendelor care figurează că s-au acordat, dar noi nu am semnat niciodată vreo AGA cu acordarea de dividende.
r.gabi, de ce să vorbim doar de contribuția la crearea societății? Dacă partajăm un imobil, expertiza ține cont de valoarea actuală de piață. În opinia mea,pentru identitate de rațiuni, același lucru trebuie să se întâmple și în cazul partajării p.soc ale unei soc. comerciale.
araoil, fragmentul postat de tine este interesant și spune de ce sunt bunuri comune părțile sociale ale unei soc. com. Ai vrut să spui mai mult decât atât și nu am înțeles eu corect?