In cazul in care instanta de fond a stabilit plata pensiei de intretinere (atat cuantumul ei cat si plata retroactiv de la data depunerii actiunii de divort), dar nu a dispus infiintarea popririi din oficiu in temeiul dispozitiilor art 453 Cod pr civ, se poate face plangere penala pt abandon de familie?
.....trecand 2 luni consecutive de la pronuntarea pe fond a instantei referitor la plata sumei cu titlu de obligatie de intretinere...
Trebuie sa aveti in vedere ca poprirea este omasura care se dispune in faza de executare a unei hotarari judecatoresti care a ramas definitiva si irevocabila iar debitorul refuza sa o duca la indeplinire.
In aceste conditii, poprirea este o masura care -potrivit ultimei decizii a ICCJ - trebuie solicitatat de dvs. la executorul judecatoresc, acesta solicita incuviintarea executarii instantei care admitand acest lucru se poate infiinta poprirea. -f. pe scurt si simplu spus-.
Astfel instanta nu avea cum sa se pronunte pe infiintarea popririi prin hotararea judecatoreasca de divort si pensie.
Plangerea penala este un at demers care insa nu mai are legatura decat cu Parchetul si cu organul de cercetare penala.
Ultima decizii a ICCJ se refera la executarea silita a biletelor la ordin, CEC-urilor, contractelor, nu la pensia de intretinere unde C. pr. civ. prevede expres ca pentru sumele datorate cu titlu de pensie de intretinere cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii. Iar potrivit legii, hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect sume datorare cu titlu de obligatie de intretinere.
Pensie alimentara
Andrei_I
Buna ziua!
Am o hotarare data de catre judecatorie, irevocabila pe divort. Cand se implineste termenul de apel pentru celelalte capete de cerere, cel care ma ... (vezi toată discuția)