avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie_poprire_abandon familial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie_poprire_abandon familial

In cazul in care instanta de fond a stabilit plata pensiei de intretinere (atat cuantumul ei cat si plata retroactiv de la data depunerii actiunii de divort), dar nu a dispus infiintarea popririi din oficiu in temeiul dispozitiilor art 453 Cod pr civ, se poate face plangere penala pt abandon de familie?
.....trecand 2 luni consecutive de la pronuntarea pe fond a instantei referitor la plata sumei cu titlu de obligatie de intretinere...


Cel mai recent răspuns: anoxzzz , utilizator 03:52, 27 Mai 2009
Cred ca ar trebui sa asteptati mai intai comunicarea hotararii. Ma util ar fi sa faceti cerere pentru infiintarea popririi.....
Trebuie sa aveti in vedere ca poprirea este omasura care se dispune in faza de executare a unei hotarari judecatoresti care a ramas definitiva si irevocabila iar debitorul refuza sa o duca la indeplinire.
In aceste conditii, poprirea este o masura care -potrivit ultimei decizii a ICCJ - trebuie solicitatat de dvs. la executorul judecatoresc, acesta solicita incuviintarea executarii instantei care admitand acest lucru se poate infiinta poprirea. -f. pe scurt si simplu spus-.
Astfel instanta nu avea cum sa se pronunte pe infiintarea popririi prin hotararea judecatoreasca de divort si pensie.
Plangerea penala este un at demers care insa nu mai are legatura decat cu Parchetul si cu organul de cercetare penala.

Ultima decizii a ICCJ se refera la executarea silita a biletelor la ordin, CEC-urilor, contractelor, nu la pensia de intretinere unde C. pr. civ. prevede expres ca pentru sumele datorate cu titlu de pensie de intretinere cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii. Iar potrivit legii, hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect sume datorare cu titlu de obligatie de intretinere.
Mergeti la instanta si solicitati infintarea popririi sau mergeti la executorul judecatoresc ,formuland la acesta o cerere de executare a debitului.
Aveti dreptate ...
Nu are nici o treaba decizia ICCJ ...
In rest ramane valabil ..

Alte discuții în legătură

Cerere de poprire- pensie de intretinere de recuperat viomari viomari Buna ziua, Dupa terminarea divortului instanta a hotarat ca paratul sa plateasca pensia alimentara celor 2 copii ,de la introducerea actiunii de divort. As ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Andrei_I Andrei_I Buna ziua! Am o hotarare data de catre judecatorie, irevocabila pe divort. Cand se implineste termenul de apel pentru celelalte capete de cerere, cel care ma ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentarajudecatoria? GHIGU GHIGU Buna seara.Prin hotararea de divort am primit spre crestere si educare cei 2 copii minori rezultati in urma casatoriei,iar fosta sotie este obligata sa ... (vezi toată discuția)