1. Actul de lichidare a regimului matrimonial trebuie facut inainte de incheierea finala de sedinta a procedurii dezbaterii succesiunii?
2. Daca pentru un succesibil s-a implinit termenul de optiune succesorala si nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala dar nici nu a fost citat se poate face dezbaterea fara el - neincluzandu-l in acte? Ce optiuni exista in acest caz?
3. Cate exemplare de incheiere finala de sedinta si de act de lichidare se semneaza de parti?
4. Audierea martorilor trebuie facuta in cadrul procedurii dezbaterii si nu anterior. Corect?
1. Înțeleg că vă aflați într-un proces de lichidare a regimului matrimonial și în același timp într-o procedură de dezbatere a unei succesiuni. Este vorba de o procedură amiabilă (la notar) sau de una litigioasă (în instanță) ?
2. „Succesibilul” care nu a fost citat poate cere constatarea nulității absolute a Certificatului de moștenitor sau de calitate de moștenitor.
3. Aici ne aflăm brusc în altă cauză ?
4. Ce înțelegeți prin „audiere anterioară a martorilor” ?
In mesajul meu m-am referit la procedura notariala.
La intrebarea 2 - imi este neclar ce pretentii poate sa mai aiba succesibilul intrucat termenul de optiune succesorala, odata expirat e expirat, nu se poate face repunere in termen decat daca a fost in imposibilitate de a-si exercita optiunea succesorala dar nu la mai mult de x luni de cand au incetat conditiile care l-au pus in imposibilitate. Ceva de genul.
Nu a facut acte care sa reprezinte "acceptare tacita" intrucat nu detinea actele de proprietate.
Adica care mai este rolul art. 1112 cu citarea - ca si daca ar fi prezumat ca renuntator si daca ar fi neprezumat termenul tot a expirat.
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)