Buna ziua!As dori sa stiu unde pot actiona in instanta un propietar de teren care s-a razgandit de la a vinde un teren.Mentionez ca terenul este in Ilfov.Conform actelor incheiate la notar el trebuie sa-mi restituie dublul sumei din avans.Noi am facut un prim antecontract in valoare de 1000 euro,dar el m-a mintit asupra locatiei,asa ca i-am spus ca nu mai cumpar acel teren si ca-l actionez in instanta pentru inselaciune.S-a facut o nota de constatare notariala ca nu mai sunt de acord,si urma ca in acea zi sa-l dau in judecata.El s-a speriat si mi-a propus sa mi-l vanda la o suma mai mica.
Am fost de acord cu acea suma si am facut un alt antecontract din care lipseste(din greseala notarului)termenul de incheiere a contractului de vanzare-cumparare.Propietarul terenului nu mai vrea sa vanda acum din cauza unor probleme ivite cu certificatul fiscal.
1.Unde il pot actiona in instanta?
2.In ce conditii ma afecteaza faptul ca lipseste acel termen cand se incheia contractul de vanzare-cumparare?
3.Ce sanse am sa-mi recuperez suma sau dublul sumei.
4.Ce alta alternativa exista,daca el nu are suma?(Inchiosoare ptr el,castig terenul prin instanta?)
Va multumesc tuturor care aveti rabdare sa cititi,si mod special celor care imi pot raspunde!
E un raport civil, astfel incat inchisoare nu va fi pentru nimeni.:)
Puteti formula o invitatie pirn executor in care sa stabiliti o a anume data la care vanzatorul sa se prezinte la Biroul notarial X si, in cazul in care nu se va prezenta, puteti formula o actiune in perfectarea vanzarii-cumpararii, prin care veti solicita instantei sa emita o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare. In cadrul aceleasi actiuni, puteti solicita acordarea dubulului sumei avansului si cheltuielile de judecata pe care le veti face in vederea obtinerii unui titlu opozabil tertilor.
Daca imi spuneti unde ma adresez ptr un executor,mi-ati fi de mare ajutor.Nu am mai trecut prin aceste procedee si as avea nevoie de indrumarea cuiva avizat.Multumesc ptr raspunsul de la prima parte din mesaj si multumesc si ptr acum!
pai depinde de unde sunteti din ce localitate. intrebati eventual un avocat pe unde sunt birourile executorilor sau incercati pe langa tribunalul de unde apartineti e posibil sa gasiti. daca nici asa nu rezolvati incercat pe net sa cautati un birou al vreunui executor in localitatea dvs. - luati tel si il intrebati la ce adresa sa il gasiti. sunt peste tot oricum ;)
Faptul ca lipseste termenul, din cuprinsul antecontractului, este clar o "scapare"; totusi din punct de vedere tehnic juridic nu este nici o problema: o obligatie care nu este afectata de termen este exigibila imediat.
In consecinta, puteti pretinde oricand promitentului vanzator sa-si execute obligatia de a vinde; trebuie sa aveti in vedere ca in cazul dvs. intervine un teremen de prescriptie de trei ani, care curge chiar de la data incheierii antecontractului (orice actiune civila pe care o promovati in temeiul antecontractului, fie ca solicitati plata despagubirilor, fie pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, trebuie sa se incadreze in interiorul celor trei ani).
Primul pas este notificarea promitentului vanzator, prin executorul judeatoresc, pentru a se prezenta la notariat, in vederea executarii obligatiei sale de a face, respectiv aceea de a incheia in forma autentica actul de vanzare cumparare; la data pe care ati precizat-o in notificare, notarul va incheia o certificare de fapte, in care se va consemna daca promitentul vanzator s-a prezentat, sau nu, ce declaratii a facut, etc.
Dupa aceasta etapa va puteti adresa instantei si sa solicitati fie rezolutiunea cu plata despagubirilor, fie pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract.
Mult succes!