avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de muncă a IIa, 100%, fix 2ani
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de muncă a IIa, 100%, fix 2ani

Bună dimineața,

Pensionat anticipat 2014. Pentru fix 2 ani in grupa a IIa, 100%, decembrie 1982- decembrie 1984, în afară de 25% majorare venit pe perioada respectiva a) care sunt beneficiile ce trebuie să le obțin?
- spor la vechime conf. Norme Metodologice (articol...?)=6luni?
b) Dacă se aplică acest spor, cum se calculează vechimea pe perioada respectiva și pe perioada următoare? La un moment dat trebuie indexat coeficientul de vechime mai devreme decât dacă nu aș fi avut grupa, deci ar apărea punctaj la vechime mai mare decât fără grupă. În plus cum se corelează această situație cu coeficienții înscriși în Cartea de muncă?
c) Punctajul acordat având grupă calculat de Casă cuprinde și majorarea de 25%: aceasta valoare corespunzătoare majorării intră în calculul punctajului pentru grupă sau in punctajul fara grupă din anii respectivi?
d) Pensia suplimentară se aplică la valoarea majorată cu 25% pe perioada respectivă?
e) În principiu, pensia suplimentară s-a aplicat și la veniturile ce conțin acord (înainte de 1990)?
f) Perioadele asimilate se adaugă la pensia transformată în pensie de vârstă.
Acum nu au fost menționate ca nume și nici ca valoare (chiar și valoare=0) în Decizie, este corect? Acestor perioade li se va aplica indicele de corecție, din anul pensionării 2014 sau din anul transformării pensiei în pensie de vârstă?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: im82 , utilizator 09:40, 3 Octombrie 2014
Revin cu precizarea că lucrurile s-au lămurit parțial, am fost dezinformat asupra sporului la vechime datorat grupei, care in cazul meu nu va exista. Deci:
a) singurul beneficiu 25% majorare venit pe perioada respectiva
b) nu mai este valabil
c) este un punctaj separat care se adaugă ulterior la punctajul general
d) nu
f) indicele de corecție utilizat va fi cel din 2014, anul stabilirii pensiei anticipate

Rămân intrebările, plus altele:
e) pensia suplimentară se aplică și la veniturile ce conțin acord (înainte de 1990)?
1. Pensia suplimentară se aplică la suma = venitului de bază + vechimea calculată la acesta? Din deducerea mea așa se procedează
2. Care sunt veniturile brute/nete la care se face raportarea pentru calculul punctajului lunar? Unde pot fi găsite (link-ul)?
3. Stagiul asimilat nu apare nici măcar ca specificație că el există (la care să specifice punctaj zero). Ori eu am depus toate actele necesare. Este corect?
4. Precizez că am primit decizia de pensionare anticipată, dar nu există un borderou de calcul desfășurat pe luni, ori există diferențe între calculul meu și calculele casei de pensii. Acest document trebuia să fie atașat la decizie?
5. Am primit numai: Decizia 1 pag., Punctajele medii anuale-1pag., lista desfășurată cu veniturile conform Cărții de muncă, Anexa la decizie -ref. la stagii (ani) și punctaje pe categorii: sistem public, pensie suplimentara și grupe.1pag. Este corect?

Vă rog să mă lămuriți, dacă se poate, asupra celor de mai sus și asupra documentelor pe care trebuie să le primesc să fie anexate la decizie.

Cu multe mulțumiri

Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctaj stagiu aferent grupe de munca viorelk viorelk Buna seara Prin OUG 100/2008 se acorda un punctaj stagiului aferent grupelor de munca: -0,50 gr. - pe an I/conditii speciale, -0,25 pe an - gr II/ cond ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime suplimentar LUCIAN_D13 LUCIAN_D13 Pentru sporul de vechime de : 4 ani + 6 luni ( calculat pentru 9 ani lucrati in grupa I, 100%, stagiu complet de cotizare) si 1 an + 3 luni ( calculat pentru ... (vezi toată discuția)
1. pensionar , nascut 1952 , cerere de pensionare admisa in decembrie ... cristy1110 cristy1110 1. Pensionar , nascut 1952 , cerere de pensionare admisa in decembrie 1981 pe grad de invaliditate 2 , grupa 3 de munca ( cu toate ca lucra in constructii , ... (vezi toată discuția)