avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Daramare garaje
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Daramare garaje

Locuiesc intr-un oras unde din ordinul primariei se darama garajele construite pe teren inchiriat de la primarie. Garajul meu a fost construit cu autorizatie de constructie si toate actele in regula .Acum primaria ne-a trimis somatie ca in termen de 20 zile sa demolam constructia .Mai multi proprietari de garaje am decis sa dam primaria in judecata .Intrebarea mea este ce sanse avem sa castigam,daca in contractul de inchiriere este stipulat ca in caz de reorganizare urbana contractul se reziliaza iar terenul trebuie eliberat?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 06:26, 28 Septembrie 2014
Ptr a răspunde la întrebările Dvs, ar trebui analizat întreg contractul incheiat, sa vezi termenele, condițiile si Obligațiile fiecăreia dintre părți. Totuși, daca nu este prevăzută vreo clauza contractuala in acest sens, si ati fost de acord sa încheiați un astfel de contract, v-ati asumat riscul rezilierii in condițiile impuse. Totuși, analizați sub toate aspectele contractul, si vedeți daca puteți sa recuperati ceva din cheltuielile făcute pina acum, si cele cu demolarea.
Daca aveti autorizatie de constructie pentru garaj, puteti actiona in instanta STATUL ROMAN prin care sa solicitati un drept de superficie.
Dreptul de superficie se poate naşte, fie în baza convenţiei dintre proprietarul terenului şi constructor, fie prin prescripţia achizitivă, fie în baza legii – simplu fapt al edificării construcţiei nu dă naştere dreptului de superficie.Definitie: dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia, deasupra ori in subsolul acelui teren, asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta (art. 693).
Caracteristicile dreptului de superficie:
- drept real principal (se poate constitui numai asupra bunurilor imobile),
- drept derivat (este rezultatul dezmembrarii dreptului de proprietate asupra
terenului),
- drept temporar (durata maxima a termenului de superficie este de 99 de ani, cu
posibilitatea reinnoirii la expirarea termenului, conform art. 694 noul Cod civil).
Dobandirea dreptului de superficie, potrivit reglementarii din noul Cod civil, se poate face prin act juridic (act unilateral, precum testamentul, sau conventie), precum si prin uzucapiune sau prin alt mod prevazut de lege . In toate cazurile se aplica dispozitiile privind cartea funciara.
Pentru o mai buna intelegere - cititi in noul Cod civil art. 693-702 .
SUCCES
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandire drept de superficie pentru eliberarea autorizatiei de construire Adrian_87 Adrian_87 Am rugamintea daca ma puteti edifica in urmatoarea situatie: In prezent sunt asociat impreuna cu sotia, in cadrul unui SRL si am dori sa ridicam un siloz de ... (vezi toată discuția)
Casa pe terenul mamei mihaelamariaana mihaelamariaana Doi frati si-au construit cate o casa in curtea mamei lor cu acordul verbal al acesteia in urma cu aproximativ cinci ani.Primul cu autorizatie pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma!!! - executare imobil neîntabulat construit pe terenul altcuiva Gradmariana_92 Gradmariana_92 Buna daca am doar autorizatie de constructie pe numele meu iar terenul de sub casa are alt propietar si e neintabulat ,daca casa se executa ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)