Locuiesc intr-un oras unde din ordinul primariei se darama garajele construite pe teren inchiriat de la primarie. Garajul meu a fost construit cu autorizatie de constructie si toate actele in regula .Acum primaria ne-a trimis somatie ca in termen de 20 zile sa demolam constructia .Mai multi proprietari de garaje am decis sa dam primaria in judecata .Intrebarea mea este ce sanse avem sa castigam,daca in contractul de inchiriere este stipulat ca in caz de reorganizare urbana contractul se reziliaza iar terenul trebuie eliberat?
Ptr a răspunde la întrebările Dvs, ar trebui analizat întreg contractul incheiat, sa vezi termenele, condițiile si Obligațiile fiecăreia dintre părți. Totuși, daca nu este prevăzută vreo clauza contractuala in acest sens, si ati fost de acord sa încheiați un astfel de contract, v-ati asumat riscul rezilierii in condițiile impuse. Totuși, analizați sub toate aspectele contractul, si vedeți daca puteți sa recuperati ceva din cheltuielile făcute pina acum, si cele cu demolarea.
Daca aveti autorizatie de constructie pentru garaj, puteti actiona in instanta STATUL ROMAN prin care sa solicitati un drept de superficie.
Dreptul de superficie se poate naşte, fie în baza convenţiei dintre proprietarul terenului şi constructor, fie prin prescripţia achizitivă, fie în baza legii – simplu fapt al edificării construcţiei nu dă naştere dreptului de superficie.Definitie: dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia, deasupra ori in subsolul acelui teren, asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta (art. 693).
Caracteristicile dreptului de superficie:
- drept real principal (se poate constitui numai asupra bunurilor imobile),
- drept derivat (este rezultatul dezmembrarii dreptului de proprietate asupra
terenului),
- drept temporar (durata maxima a termenului de superficie este de 99 de ani, cu
posibilitatea reinnoirii la expirarea termenului, conform art. 694 noul Cod civil).
Dobandirea dreptului de superficie, potrivit reglementarii din noul Cod civil, se poate face prin act juridic (act unilateral, precum testamentul, sau conventie), precum si prin uzucapiune sau prin alt mod prevazut de lege . In toate cazurile se aplica dispozitiile privind cartea funciara.
Pentru o mai buna intelegere - cititi in noul Cod civil art. 693-702 .
SUCCES
Superficie
costache-d
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati , am o casa cumparata pe legea 112, am un Contract de Inchiriere pe curte (curtea este la comun cu o familie) cu icral Titan ... (vezi toată discuția)