avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... culpabilizat in cazul unui accident rutier - va rog un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

culpabilizat in cazul unui accident rutier - va rog un raspuns rapid in vederea unei posibile contestatii

buna ziua,
am o mare dilema in legatura cu ce s-a intamplat in cazul pe care il voi relata in continuare
tatal meu a avut in data de 21/05/2009 un accident de circulatie care s-a soldat cu avarierea ambelor autovehicule dar si cu ranirea lui.
el se afla undeva in afara partii carosabile si s-a pus in miscare, intrand pe prima banda de circulatie, drumul fiind prevazut cu cate o banda pe fiecare sens de mers plus inca o banda de urgenta pe contrasens.Dupa ce a rulat cativa metri pe sensul de mers a incetinit dorind sa faca un viraj la stanga pentru a intra intr-un refugiu iar apoi sa se intoarca pe celalalt sens de mers; tin sa mentionez ca sensurile de mers erau despartite de linie discontinua iar banda de contrasens era despartita de banda de refugiu prin linie continua si nu era nici un indicator care sa interzica virajul la stanga; in timp ce rula a dat semnal de incadrare si s-a asigurat sa nu vina nici un vehicul; a asteptat sa treaca un vehicul care venea de pe contrasens si apoi a inceput sa efectueze virajul;
in acel timp un autovehicul ce rula din spatele lui si care a iesit intr-o parcare ce se afla la circa 150 de metri, a intrat in depasire si a acrosat autoturismul condus de catre tatal meu in partea laterala (usa fata stanga,stalp fata stanga si roata fata stanga) exact pe linia continua ce desparte contrasensul de banda de refugiu in pozitia in care autovehiculul condus de tatal meu era perpendicular deja pe axul drumului.
cum am mai spus tatal meu in urma coliziunii a suferit o lovitura la cap ce a necesitat ingrijiri medicale de catre o ambulanta ce s-a deplasat la locul accidentului.
pana la venirea echipajului de politie cele doua masini au fost scoase in afara partii carosabile de catre multimea de acolo.
dupa venirea echipajului de politie s-au facut masuratori asupra locului accidentului si apoi s-au deplasat in incinta unei cladiri in care celalalt sofer era angajat.Acolo au fost intocmte procesele verbale la indicatiile politistilor iar tatal meu care era traumatizat si socat nu a facut decat sa semneze acea declaratie. Dupa aceasta s-a intocmit procesul verbal in care s-a mentionat ca tatal meu a dorit sa efectueze manevra de intoarcere de pe un sens pe celalalt de mers fara sa se asigure in prealabil si a fost sanctionat conform articolului 121/1 din HG 1391/06 si sanctionat de articolul100/2 din OUG 195/02R.
cand tatal meu nu a dorit sa semneze acest proces verbal a fost amenintat de catre agentii de politie ca "va fi nevoie de pile pentru a obtine ulterior acest proces verbal". A semnat si apoi a tebuit sa consimta si despagubirea pagubelor.
Concluzie:
1-considerati ca intradevar vina apartine tatalui meu?
2-din cate am vazut articolul 121/1 din HG 1391/06 nu face referire la manevra de intoarcere ci este un articol legat de viteza; articolul 125 face referire la manevra de intoarcere - este adevarat sau nu?
3-considerati ca este necesar sa fac contestatie impotriva procesului verbal sau nu?
Multumesc pentru un raspuns cat mai rapid
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 18:10, 25 Mai 2009
se poate face plangere impotriva procesului verbal de contraventie si teoretic aveti sanse sa castigati, dar trebuie sa depuneti contestatia in 15 zile de la comunicare.
Contestand procesul verbal.....solicitati si efectuarea unei expertize tehnice care va indica exact cauzele accidentului.
Din mesaj nu rezulta clar daca in urma accidentului au fost sau nu victime omenesti.
Incadrarea faptei este gresita.

Art. 121din regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede:
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare.

Clar ca acest articol de lege nu are nicio legatira cu virajul spre stanga.

Art. 100 din Codul rurâtier prevede:
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută in clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvarşite de persoane fizice:
............................................................................
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvarşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).

Art. 108 din Codul rutier prevede:
(1) Săvarşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe langă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
b) 3 puncte de penalizare pentru săvarşirea următoarelor fapte:
3. nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

In schimb, aplicarea sanctiunii s-a facut corect daca ne referim la manevra efectuata de catre tatal Dvs., dar incorect daca ne referim la incadrarea faptei de catre politist.

Conform normelor rutiere un autovehicul ce semnalizeaza intentia de a vira la stanga se depaseste prin dreapta. Daca aceasta manevra nu este posibila din cauza lipsei spatiului conducatorul auto ce urmeaza sa efectueze depasirea trebuie sa opreasca pana cand are posibilitatea sa-si continue deplasarea.

Opinie mai ampla nu pot sa-mi formez intrucat pentru mine este neclara topografia drumului in respectiva zona.

Numai bine va doresc.
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2009
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
din pacate a fost ranit tatal meu in zona arcadei si a necesitat ingrijiri medicale din partea ambulantei sosite acolo.
legat de sanctiune intradevar tatal meu a primit 3 puncte de penalizare si 4 puncte de amenda.
in schimb celalat sofer nu a fost sanctionat deloc pentru ca el a sustinut ca a incercat sa evite accidentul si nu si-a mai adus aminte daca tatal meu s-a incadrat corect si a semnalizat intentia de viraj
daca fac contestatie si solicit efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii cauzelor accidentului, aceasta expertiza trebuie sa o platesc sau trebuie facuta de tribunal?
daca fac contestatie, in afara faptului ca cer anularea procesului verbal, pot sa cer si alte desapagubiri (ma refer la cheltuielile de reparatie ale masinii care au fost suportate personal sau daune datorita vatamarii corporale)?
daca fac contestatie exista riscul ca si permisul sa ii fie suspendat?
cat costa aproximativ o evaluare a daunelor asupra unui autovehicul implicat in accident?

Alte discuții în legătură

Accident auto Stefanmar Stefanmar Va scriu si eu întâmplarea unui prieten. La ora 24 Acesta se deplasa cu mașina Logan din direcția Nord spre Vest a orașului, undeva a ... (vezi toată discuția)
Tamponare - viraj la stanga, depasire coloana fjt1 fjt1 Buna ziua Circulam in afara localitati pe un drum cu 2 benzi o banda pentru fiecare sens, ploaie, m-am asigurat din timp am semnalizat cu mai mult de 100m am ... (vezi toată discuția)