avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua! Desi am aratat medicului de familie articolul de lege referitor la acordarea concediului prenatal , acesta mi-a spus ca nu imi poate da decat de la 32 de saptamani.
Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incât durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Am sunat la Casa de asigurari de sanatate Bacau si mi s-a spus ca prenatalul nu poate avea sub nicio forma mai mult de 63 de zile si ca daca raman 42 de zile de postnatal e pt ca as opta sa intru mai devreme in CCC, dar ca restul de zile nu se pot trece la prenatal. Atunci de ce mai scrie ca se pot compensa intre ele?
Intrebarea mea este cui ma pot adresa pentru a putea ramane in concediu in formula 77 de zile de prenatal si 49 de zile postnatal? Cine mi-ar putea ""da ceva la mana", o interpretare corecta a legii , astfel incat sa lamuresc medicul de familie,eventual si pe doamna de la Casa de asigurari?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:53, 29 Septembrie 2014
Medicul de familie (medicul ginecolog) poate da concediu prenatal doar 63 de zile fata de DPN, se comenseaza intre ele in sensu ca este posibil sa depasiti DPN-ul. Daca vreti concediu inainte de a implini 7 luni de sarcina vi se poate da doar concediu medical cu risc de sarcina.

Pe situl CNAS gasiti cea ce va spus si medicul de familie si doamna de la casa de sanatate:

Se completează cu cod 08 - Sarcină şi lăuzie - numai pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice, nu şi pentru alte afecţiuni apărute până în luna a 7-a de sarcină sau, după caz, luna a 6-a de sarcină, pentru persoanele cu handicap care se codifică corespunzător cauzei incapacităţii temporare de muncă
.

[ link extern ]
Scrieti o reclamatie pe email la Casa nationala de Sanatate. Cand primiti raspunsul lor sa-l aratati la medicul de familie.
La casa judeteana de sanatate pe cine ati intrebat? Nu toti functionarii de acolo sunt informati cu privire la legislatia actuala, poate n-ar strica o audienta la conducerea casei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate catalea catalea Buna ziua, de la HR mi s-a spus ca pot sa iau concediu prenatal in numar de 84 de zile, fiind obligatoriu sa pastrez 42zile pt concediu de lauzie. Din ce am ... (vezi toată discuția)
Probleme in legatura cu acordarea concediului prenatal! ndianai ndianai Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema privind acordarea concediului prenatal. Sunt insarcinata in saptamana 29 (DPN=10 septembrie) / 30 ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal PetrutRoxana PetrutRoxana Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti referitor la distributia celor 126 de zile pentru concediu prenatal....m-am informat si legea spune clar prin OG 158/2005 ... (vezi toată discuția)