avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

Buna ziua, de la HR mi s-a spus ca pot sa iau concediu prenatal in numar de 84 de zile, fiind obligatoriu sa pastrez 42zile pt concediu de lauzie. Din ce am citit pe net am inteles ca aceste concedii se compenseaza intre ele, dar medicul de familie refuza sa-mi acorde concediul prenatal mai mult de 63 de zile........ Eu nu stiu ce sa fac, in baza a ce sa-i dovedesc ca poate sa scrie cm pt 84 zile?
Si as mai avea o intrebare. Salariul de incadrare este 1495 lei, CCC este de 85% pe parcursul ambilor ani?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 24 Septembrie 2014
Medicul de familie (medicul ginecolog) poate da concediu prenatal doar 63 de zile fata de DPN, se comenseaza intre ele in sensu ca este posibil sa depasiti DPN-ul. Daca vreti concediu inainte de a implini 7 luni de sarcina vi se poate da doar concediu medical cu risc de sarcina. Indemnizatia este aceasi pt ambi ani dar maxim 1200ron.

Pe situl CNAS gasiti cea ce va spus si medicul de familie:
Se completează cu cod 08 - Sarcină şi lăuzie - numai pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice, nu şi pentru alte afecţiuni apărute până în luna a 7-a de sarcină sau, după caz, luna a 6-a de sarcină, pentru persoanele cu handicap care se codifică corespunzător cauzei incapacităţii temporare de muncă.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2014
melania_14, utilizator
1. OUG 158/2005 :
Art. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile după nastere.
(2) Concediile pentru sarcina şi lauzie se pot compensa intre ele, în functie de recomandarea medicului şi de optiunea persoanei beneficiare, în asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) În situatia copilului nascut mort sau în situatia în care acesta moare în perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

2. Indemnizaţia lunară pentru CCC cu o durata de 2 ani se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

unde indicatorul social de referinţă (ISR) are , in prezent, o valoare de 500 lei..
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal elenabuculei elenabuculei Buna ziua! Desi am aratat medicului de familie articolul de lege referitor la acordarea concediului prenatal , acesta mi-a spus ca nu imi poate da decat de la ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa intru in concediu prenatal? mihaelatucaliuc mihaelatucaliuc Buna seara, As dori sa stiu, in conditiile unei sarcini normale, cand se poate intra in prenatal? Legea prevede 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa, ... (vezi toată discuția)
La cate zile de concediu medical are dreptul o femeie insarcinata? crysstyle crysstyle As vrea sa stiu la cate zile de concediu medical are dreptul o femeie insarcinata in afara de cele dupa nastere(de lauzie)? (vezi toată discuția)