avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate elibera Autorizatia de Construire in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate elibera Autorizatia de Construire in cazul existentei unui litigiu?

Buna ziua!
In primul rand, litigiul nu priveste titlul de proprietate/terenul, ci o suprafata din terenul nostru pe care unul din vecini a edificat o constructie. In prezent suntem in proces (noi vrem sa demoleze ce a construit pe terenul nostru, dar vom vedea ce va decide instanta), si nu stim cat de curand vom termina.
In al doilea rand, ne-am adresat Primariei sa ne informeze ce acte sunt necesare pentru eliberarea Autorizatiei de Construire si daca putem incepe sa construim, informandu-i de existenta litigiului pe acea constructie, iar raspunsul lor a fost EXACT Copy/Paste din Legea 50/1991 republicata si actualizata, si anume:"Autorizaţia de construire se emite dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile cerute pentru prezenta lege. Autoritatea emitenta a autorizaţiei nu este responsabilă pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existenta, la momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti privind imobilul - teren şi/sau construcţii - aparţinând exclusiv solicitantului."
As dori sa stiu daca pot incepe demersurile pentru a construi pe terenul ramas neafectat de cladirea respectiva. Primaria imi va elibera Autorizatia de Construire sau nu?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: itshare74 , utilizator 22:26, 25 Mai 2009
Daca sunteti proprietarul terenului aveti dreptul sa solicitati eliberarea autorizatiei de constructie.
In cazul prezentat nu o sa fie nici o problema la eliberarea acei autorizatii pentru contructie solicitata, mai ales ca litigiul nu priveste acel teren, ci o constructie care nu va apartine.
Curios este faptul daca constructia din litigiu a fost ridicata in baza autorizatiei de constructie....si daca DA, cum a fost emisa acea autorizatie....;)
Multumesc mult pt raspuns!
La fel am banuit si noi, ca am putea sa incepem demersurile pentru a construi, dar parerea dvs. ne-a mai linistit un pic.
DA! - au ridicat constructia pe baza unei Autorizatii de Constructie!
DA! - au toate actele in regula!
Problema este ca nu i-a verificat nimeni unde construiesc astia! Eu, din ce puteam observa la fatza locului, mi se parea ca acea constructie este in totalitate pe terenul vecin! Ca doar nu m-oi apuca de fiecare data cand un vecin construieste sa ma apuc sa fac intzarushare (am avut cand am cumparat terenul, dar s-au furat intre timp, cum probabil s-ar fi furat si alti tarusi pe care i-as fi pus ulterior...)... Bani si timp irosit sa verific daca vecinul construieste unde trebuie - chestie care nu mi se pare normala! Culmea ca vecinul a construit printr-o firma de constructii! So, nici Primaria, nici dirigintele de santier si oricine ar fi mai fi trebuit sa verifice lucrarile la fatza locului, nu au observat ca acea cladire se inalta unde nu trebuie! Iar procesul asta cu vecinul se misca asa de incet! Dupa aproape un an de zile inca nu se intrevede un final in viitorul apropiat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul nu imi da autorizatia de constructie tiberiupi@yahoo.com tiberiupi@yahoo.com Buna ziua. Am o casa prin Militari (Bucuresti/sector 6) care este insa veche si as dori sa o demolez si sa construiesc alta. Vecinul meu insa nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica Zabriela Zabriela Buna ziua, blocul in care locuiesc este in reabilitate termica, eu locuiesc la parter si am construit un balcon care este in curs de autorizare (am urbanism, ... (vezi toată discuția)
Ajutor ! vecinul nu imi da acordul sa construim casele lipite desi certificatul de urbanism imi cere asta !!! Gina _A Gina _A Avem si noi o problema cu vecinul. Am achizitionat un lot dintr-un teren proaspat trecut in intravilan si nu sunt constructii pe el. Am cumparat un lot de 260 ... (vezi toată discuția)