Poate fi invocată împotriva unui act nededus judecății, dar care a fost depus de pârâtă la dosar ca înscris în susținerea unui alt act a cărui desființare se cere?
Puteti deschide o actiune separata pentru a solicita constatarea nulitatii acelui act .Daca acel inscris nou depus la dosar este un fals puteti sa va inscrieti in fals in fata instantei .
Problema mea este că sunt în faza de recurs (deși nu a fost primul termen încă). Credeți că e posibilă suspendarea judecății recursului până la soluționarea noului dosar? În primul dosar am solicitat anularea, pe motiv de nelegalitate, a unei hotărâri care validează un act (împotriva căruia vreau să deschid o acțiune separată). Nelegal este actul acela, de care nu am știut până la fond. Mă tem să nu-mi respingă cererea de suspendare pe motiv de oportunitate, întrebându-mă ce am așteptat atât de când am primit întâmpinarea la fond până peste câteva zile când am termenul.
Dacă ulterior pronunțării definitive cu privire la hotărârea atacată prin care se menține legală, actul aprobat de hotărârea în cauză (deci obiectul hotărârii) se constată nul, hotărârea în sine mai e valabilă? Operează autoritatea de lucru judecat sau se poate deschide o nouă acțiune?
Nu e permis să deschid un topic nou pe același subiect, motiv pentru care readuc în prim plan această dilemă (importantă pentru mine pentru că în câteva zile am termen):
Dacă la baza unui act administrativ unilateral (emis în condiții de legalitate) stă un act juridic unilateral (nul) pot invoca excepția nulității împotriva actului juridic în timp ce acțiunea are în vedere desființarea actul administrativ? Mai menționez că dacă m-aș îndrepta cu o acțiune împotriva actului juridic, altcineva ar avea calitatea procesuală pasivă.
Pe scurt: s-a dat o hotărâre (actul administrativ) prin care se aprobă un proces verbal/decizie (act juridic - nu e emis de vreo autoritate sau instituție publică). Hotărârea prin care s-a aprobat actul juridic s-a dat în condiții de legalitate (cvorum, atribuții etc.) doar că actul care a fost aprobat e nul din foarte multe motive. Nu am putut să-l atac pe acesta pentru că mi s-a refuzat comunicarea.
Nu prea înțeleg situația. Întâi spuneți că actul anulabil stă la baza emiterii unui act administrativ apoi, în ultima frază a ultimului mesaj, spuneți că prin actul administrativ de fapt s-a aprobat actul anulabil. Este vorba despre un litigiu de contencios administrativ? Sunteți în faza de recurs și doriți să invocați o excepție în legătură cu un act nediscutat la fond? Când a început litigiul? Descrieți situația cât de amplu puteți.
Litigiul e de contencios administrativ, faza de recurs (de fapt, contestație în anulare pentru că plicul nefiind atașat la dosar, recursul a fost respins ca tardiv). Forul de decizie al instituției publice a emis o hotărâre prin care aprobă procedura urmată și actele emise de o comisie sesizată de el. Acea comisie a emis un proces verbal prin care îmi revocă calitatea de reprezentant al comunității academice din structurile de conducere. Eu m-am îndreptat cu o acțiune împotriva hotărârii forului de decizie pentru că am considerat că în lipsa aceleia procesul verbal nu avea nicio putere juridică, ea fiind cea care învestește de fapt cu putere procesul verbal.
Pârâta a convins instanța de fond că trebuia să mă fi indreptat cu o acțiune împotriva acelui PV și că ea prin hotărâre nu a făcut decât să ia act de decizia comisiei (deși textul hotărârii scrie negru pe alb: aprobă ; mai mult din corespondența purtată anterior litigiului cu instituția în care ceream lămuriri cu privire la ce se aprobă, mi s-a răspuns că actele comisiei).
Până la urmă m-am convins că instanța a greșit pentru că acel PV este o operațiune administrativă ce a stat la baza emiterii actului administrativ și a cărei legalitate trebuia să fi fost cercetată având în vedere că de felul în care a decurs procedura de revocare (operațiunea adm.) m-am plâns în cererea introductivă, răspunsul la întâmpinare și concluzii scrise.
Inițial, pentru că știu că adevărul juridic poate să fie diferit sau chiar opus față de percepția subiectivă a adevărului, am zis că instanța o fi avut dreptate și am căutat mijloace de desființare a procesului verbal (altele decât un proces nou) și cum el nu este act admnistrativ (deci nu pot să invoc excepția de nelegalitate), am zis că e un simplu act juridic unilateral față de care aș putea invoca excepția nulității. El este înscris depus de pârâtă la dosar în susținerea apărărilor, deci nu a făcut obiectul judecății. Nu e fals.