av_silvia_margineanu a scris:
Certificatul de mostenitor nu constituie titlu de proprietate ci atesta calitatea de mostenitor si cota care ii revine in calitate de fiu al autoarei sale.
1133 NCC:
(1) Certificatul de moștenitor face dovada calității de moștenitor, legal sau testamentar, precum și dovada dreptului de proprietate al moștenitorilor acceptanți asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia
Mai clar nici nu cred ca se putea. Ce alt
titlu de proprietate ar trebui sa obtina comostenitorul si care ar fi acele
demersuri pentru
a intra in posesia lui?
Apoi, de ce nu ar putea mostenitorul sa-si vanda cota de proprietate (
partea lui, am citat de mai sus) fara acordul celorlalti mostenitori? Cere text de lege i-ar interzice asta?
Ideea potrivit careia certificatul de mostenitor nu atesta dreptul de proprietate a fost combatuta si inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, desi opinia dominanta parea a fi alta. Dupa intrarea in vigoare a NCC (a se vedea art.1133 mai sus citat), asertiunea a ramas fara obiect, ba chiar si fara subiect si predicat.
Sorry...
PS
Calitatea de fiu al autoarei sale? Poate calitatea de fiu al autoarei succesiunii, desi suna si asta ca naiba, dar se poarta.
PiEs-ul o fi :offtopic: ? Nu cred. Dupa cum nu cred nici ca ar fi un atac la persoana, asa incat nu vad de ce ar putea fi invalidat.