avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea

In urma decesului sotiei am facut succesiunea eu si fiul meu fiind mostenitori directi. Copilul locuieste si are domiciliu in alt oras dar intre timp au aparut discutii intre noi avand probleme financiare. Pot cumpara drepturile lui succesorale sau el poate vinde fara acordul meu? In discutie fiind un apartament si un garaj ca bunuri imobile.
Multumesc anticipat!
Certificatul de mostenitor nu constituie titlu de proprietate ci atesta calitatea de mostenitor si cota care ii revine in calitate de fiu al autoarei sale. Avind in vedere ca la succesiune ati venit doar Dvs si fiul, acesta are o cota mai mica. Nu stiu cine ar fi dispus sa cumpere in aceasta situație. Este adevărat ca poate face demersuri incit sa intre in posesia unui titlu de proprietate si sa vândă partea lui, dar nu poate fără stirea Dvs.
av_silvia_margineanu a scris:

Certificatul de mostenitor nu constituie titlu de proprietate ci atesta calitatea de mostenitor si cota care ii revine in calitate de fiu al autoarei sale.


1133 NCC:

(1) Certificatul de moștenitor face dovada calității de moștenitor, legal sau testamentar, precum și dovada dreptului de proprietate al moștenitorilor acceptanți asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia

Mai clar nici nu cred ca se putea. Ce alt titlu de proprietate ar trebui sa obtina comostenitorul si care ar fi acele demersuri pentru a intra in posesia lui?

Apoi, de ce nu ar putea mostenitorul sa-si vanda cota de proprietate (partea lui, am citat de mai sus) fara acordul celorlalti mostenitori? Cere text de lege i-ar interzice asta?

Ideea potrivit careia certificatul de mostenitor nu atesta dreptul de proprietate a fost combatuta si inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, desi opinia dominanta parea a fi alta. Dupa intrarea in vigoare a NCC (a se vedea art.1133 mai sus citat), asertiunea a ramas fara obiect, ba chiar si fara subiect si predicat.

Sorry...

PS Calitatea de fiu al autoarei sale? Poate calitatea de fiu al autoarei succesiunii, desi suna si asta ca naiba, dar se poarta.

PiEs-ul o fi :offtopic: ? Nu cred. Dupa cum nu cred nici ca ar fi un atac la persoana, asa incat nu vad de ce ar putea fi invalidat.
Dupa dezbaterea succesorala ( operatiunea finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor , in urma decesului lui de cujus ) , fiecare dintre coerezi poate transmite catre terti cota -parte ideala , abstracta , matematica , din dreptul de proprietate.

Transmisiunea cotei-parti din dreptul de proprietate poate avea loc cu titlu gratuit , ori cu titlu oneros.


Nu este necesar acordul de vointa al copartasilor, pentru instrainarea cotei -parti din dreptul de proprietate.

Numai in ceea ce priveste bunul indiviz este necesar acordul de vointa al tuturor coindivizarilor, pentru a fi respectata regula unanimitatii.


Certificatul de mostenitor reprezinta titlu de proprietate, atesta calitatea de mostenitor, intinderea dreptului de proprietate.


Asadar, nu exista niciun impediment pentru instrainarea cotelor parti din dreptul de proprietate.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de calitate mostenitor Linel Linel Buna ziua doresc o informatie pentru certificatul de calitate mostenitor, ce rol are acesta si daca pot pune in vanzare un teren de exemplu cu acest ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ...succesiune ContSters369334 ContSters369334 Buna ziua, Ma aflu in aceasta situatie ...mama mea a murit acum 5 luni, am dezbatut succesiunea la notar cu tatal meu, s-a eliberat un certificat de ... (vezi toată discuția)
Bunuri obtinute in urma succesiuni rodica123 rodica123 Buna ziua, am o serie de nelamuriri, daca ma puteti ajuta va rog, in urma cu 6 luni tatal meu a trecut in nefiinta, la finele anului trecut mai exact prin ... (vezi toată discuția)