as avea si eu o problema:detin o agentie de recrutare pentru plasare forta de munca in strainatate si doresc sa-mi mut afacerea in alta tara.
Motivul este legea 156/2000 ,mai exact obligatia firmelor de recrutare de includere a elementelor prevazute la art 9 si in contractul de munca.Elementele sunt ambigue si fara sens din moment ce exista tratate Europene pentru toate aceste aspecte,efectiv angajatorii nu doresc includerea acestor elemente in contractul de munca deoarece ei au un cadru legal in care NU se cer aceste elemente incluse si nu se complica sa semneza ceea ce nu cunosc cu exactitate.Iar cat despre faptul sa le "oblig"...este fara sens,nu am nici o putere.
Ma intereseaza urmatoarele aspecte(poate se recomanda si o firma sau avocat de aici de pe forum pentru intocmirea actelor si consultanta):
1.Firma sa nu mai aiba sediul in Romania,voi lucra strict online
2.Cat mai ieftin:)
3.Nu doresc evitarea taxelor,am sa le platesc ca impozit pe profit(si dividente daca e cazul)
4.facturile emise sa fie agreate in special de tarile din UE.Citeam ca doar Germania este mai reticenta la plati offshore(?)
Intrebare finala:daca lucrez online,prin firma offshore dar fizic eu stau in Romania ,mi se aplica acest articol din legea 156/2000?:
"Art. 5
Pe teritoriul Romaniei pot desfasura, in conditiile prezentei legi, activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate societatile comerciale constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale,..."
La urma urmei,sute de firme straine fara sediu in RO recruteaza romani online si nu au nici o obligatie.
Daca firma nu are sediu sau vreo filiala in Romania nu se supune Lg 156/2000, indiferent de domiciliul asociatilor. Daca doriti sa lucrati din Romania pe o platforma online inregistrata intr-o alta tara va trebui sa fiti foarte atent la modul de lucru, intrucat ati putea avea proble cu SIF - serv antifrauda din cadrul politiei.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!!
Ideea de baza de la care pornesc este ca vreau sa platesc toate taxele care se cuvin,bani iau strict de la angajatori ,deci nu se pune problema ca iau banii oamenilor pe nimic(inselaciune) ,cum fac majoritatea firmelor de recrutare;atunci ma gandesc ca nu as avea probleme cu Antifrauda.?
Este important sa am platforma online inregistrata in alta tara?stiu ca nu e dificil acest lucru chiar deloc,dar totusi mi se pare ca parca ar trebui sa ascund ceva...
Personal ma gandesc la Delaware -acolo am taxa de 250 dolari pe an,ce-mi intra platesc 16% in Romania .Este legal oare?
Pana la urma am facut firma in UK.Voi plati dividente in tara ,asta nu e problema,chiar nu vreau sa ma ascund cu nimic,mai ales ca dupa 2 ani ,dupa reglementarile actuale UE ca si actionar in firma straina nu mai platesc impozit dividente in tara de rezidenta.Platforma online e neaparat sa nu fie in Romania?Ce alte aspecte ar trebui sa le am in vedere?
Multumesc anticipat!