avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere si ingrijire copil 1 an
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere si ingrijire copil 1 an

Mentionez ca in prezent sunt in concediu de crestere si ingrijire copil pana la 1 an. Din cate stiu urma sa primesc indemnizatie pana ce copilul implinea 11 luni, insa vad ca am primit si pentru perioada de la 11 luni la 1 an.
1.Consider ca este o eroare sau s-a mai modificat legislatia intre timp?
2.O sa mi se ceara restituirea banilor tinand cont de noua lege si de faptul ca eroarea nu a fost cauzate de mine?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mistocar , utilizator 15:36, 2 Octombrie 2014
1. - Legislatia nu s-a modificat in acest sens.
- Indemnizatia pentru CCC se primeste in fiecare luna pentru luna precedenta.

2. Era bine daca stiam data nasterii copilului.
Data nasterii copilului este 04.09.2013, deci at fi trebuit sa primesc indemnizatie pana pe 04.08.2013(adica in august primeam pentru luna iulie si in septembrie pentru diferenta de luna august). Cu toate astea si in luna septembrie am primit indemnizatia integral.
De aceea intrebam daca trebuie sa restitui acesta suma tinand cont ca este o greseala din partea agentiei.
Multumesc.
1. - Este corect ce spuneti dvs., daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Daca da, atunci trebuie sa luati legatura cu AJPIS sa vedeti ce s-a intamplat.

2. Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile atunci veti primi indemnizatia pana inclusiv pe 04.09.2014.

3. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca trebuie sa restituiti sumele primite necuvenit daca acestea "au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat, materializata prin folosirea de catre aceasta, cu intentie, a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre aceasta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii".
- De aceea este bine sa vedeti daca la depunerea dosarului pentru indemnizatia pentru CCC ati depus si dovada ca tatal copilului indeplineste sau nu conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Tatal copilului indeplineste conditiile insa nu doreste sa beneficieze de indemnizatie pentru o luna(nu poate intrerupe serviciul pentru o astfel de perioada).
La depunerea dosarului nu a solicitat nimeni astfel de documente(dovada ca tatal a realizat venituri, cel mult am bifat pe cererea tip ca realizeaza venituri, nu mai stiu excat formatul cerererii), ci mi s-a spus ca trebuie sa intocmim dosar daca dorim sa beneficieze si tatal in caz contrar se va suspenda indemnizatia la 11 luni.
Consider ca nu am omis sa prezint vreun document si ca nu poate fi prelungit un drept in baza unor presupuneri, ci este o eroare din partea agentiei, dar poate sunt subiectiva si va rog sa ma corectati daca gresesc.

Multumesc.
Din ce spuneti dvs. parerea mea este ca ati procedat corect si nu aveti nici o vina ca ati primit indemnizatie mai mult decat vi se cuvenea.

Alte discuții în legătură

Tata - crestere copil Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As vrea sa stiu daca beneficiaza de concediu crestere copil,un tata,care nu a lucrat in ultimele 12 luni ,premergatoare nasterii copilului,dar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie elena2011 elena2011 Buna seara! Va rog frumos: Sunt in concediu crestere copil pana la 2 ani(martie 2020). In august a.c. voi naste cel de-al doilea copil. 1.In cate zile de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu o intrebare. Copilul meu s-a nascut pe 24 septembrie 2014, iar eu sunt in concediu crestere copil din 10 noiembrie 2014. Pana cand ... (vezi toată discuția)