avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sanse custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sanse custodie

Buna ziua,

Scriu in speranta ca voi gasi o portita de rezolvare a problemelor sotului meu care are un ingeras de fetita (in varsta de 6 ani) din prima casatorie. In anul 2012 instanta a incuviintat exercitarea autaritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilind domiciliul fetitei la mama iar tatal avand obligatia de a plati o pensie alimentara de 1/4 din veniturile realizate ( media lunara a fost de 650 lei lunar).
Desi sotul meu a cerut stabilirea domiciliului la el, acest lucru nu s-a intamplat. Mentionez ca eu cu fiica lui am o relatie mai mult decat buna....eu sunt "mami" si cea care nu spune niciodata "nu".
Marea noastra problema este aceea ca desi dam o pensie alimentara bunicica spunem noi, si participam si la celelalte cheltuieli cu mai mult de 50%, mama fetitei nu se implica aproape deloc.
Mai exact, pana anul acesta cand a intrat la scoala si cea mica a mers la gradi, mama platea in jur de 200 lei gradinita si atat. De luat de la gradi noi o luam, la noi manca de seara apoi o duceam la mama, noi cumparam reviste, cd-uri si plateam teatrul, circul...etc... . Hainute cumparam ( nu doar de firma, este adevarat, dar cu bun gust, curate.... desi mama reproseaza mereu ca sunt "de taraba" nu de firma , asa ca nu au valoare).
Mama in schimb primeste hainute purtate, de firma ce-i drept, de la doua prietene si le face cap de afis la fiecare discutie.
Atat noi cat si bunica paterna a micutei am face orice sa ii fie bine, sa o educam, sa o imbracam decent , intr-adevar nu totul fiind de firma, scump si " cool" cum ar spune mama ei.
Din Septembrie cea mica a inceput scoala si automat au crescut cheltuielile pentru fetita. Mama a contribuit cu fondul clasei in cuantum de 20 lei si 30 lei la uniforma. In rest nu tu rechizite, nu tu caiete speciale, nu tu camasute...hainute, nu tu pachetel la scoala.....doar prezenta la prima sedinta ( si aceea a decurs cu leit-motivele " scoala este gratuita, de ce trebuie sa dau bani" si "nu am") si vizite , atunci cand sta la ea, pe la diverse cunostinte pentru a mai "capata " cate ceva.
Si acum ma intreb eu.....Pe ce se duc cei 650 lei lunar?
Spre exemplu de doua saptamani cea mica sta la noi. Mama nu contribuie cu nimic. Dar spune ca avem obligatia sa dam bani daca vrem sa ne bucuram de cea mica. Frustrant este ca nu se duc catre cea mica banutii ci catre mama.
Vrem sa stim ce putem face pe cale legala sa schimbam situatia. Noi cu mare drag si raspundere dorim sa ne ocupam 100% de fetita, dar nu sa o si platim pe mama pentru a putea.
Si inca ceva.....aceasta femeie se numeste "MAMA" ! O fi corect?

Va rog din suflet dati-mi un sfat!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 11:24, 2 Octombrie 2014
Imi pare rau sa aud asa ceva. Cred ca ar trebui sa investiti instanta cu o noua cerere de chemare in judecata si din ce spuneti, puteti schimba solutia data de catre prima instana.
Puteti cere o justificare a banilor primiti dar ma tem ca nu faceti decat sa puneti copilul intr-o situatie tensionata.
Puteti, pe de alta parte, merge la mediator si incerca sa ajungeti la un plan parental in folosul copilului in asa fel incat sa-i fie acoperite nevoile fara sa-i virati banii (desi la cum ati descris situatia am slabe sperante ca veti ajunge la un acord cu mama), adica sa platiti pensia de intretinere "in natura".
In momentul asta daca mergeti in instanta nu veti obtine nimic dar veti cheltui niste timp si niste nervi si veti crea o situatie mai tensionata.
Pastrati toate chitantele si orice dovezi aveti ca tatal se ocupa in mod curent de fetita si, peste 3-4 ani puteti cere schimbarea domiciliului copilului.

Calitatea dnei de MAMA nu se masoara in cati bani e dispusa sa cheltuiasca cu copilul, asa cum nici cea de TATA nu se masoara in cati bani e dispus sa cheltuiasca cu copilul.

Mai am o singura nelamurire in legatura cu afirmatia "eu sunt "mami" si cea care nu spune niciodata "nu". - n-am inteles ce-ati vrut sa spuneti. Parinte nu e persoana care nu spune niciodata nu - un parinte are de spus un lung sir de "nu"-uri de-a lungul anilor.
faceti dovada in instanta ( tatal) ca plateste pensie in natura si sa ceara sa nu mai plateasca cei 650 lei separat ca procent.

Collavini, instanţa a stabilit pensia alimentară 1/4 din venit, atât. Ceea ce faceţi dvs. este pur alegerea dvs., mama fetiţei nu vă poate obliga să plătiţi jumătate din cheltuieli şi nici să o duceţi-aduceţi de la şcoală şi să îi daţi cina.
La fel, e plăcerea dvs. de a-i cumpăra hăinuţe micuţei, uneori a dărui este o bucurie mai mare decât a primi.
Puteţi cere în instanţă contribuţia în natură la întreţinerea copilului, ceea ce chiar faceţi sau puteţi să vă limitaţi la hotărârea instanţei în privinţa pensiei alimentare şi a programului de vizită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia copilului florentinavlad florentinavlad buna seara am fetita de 5 ani am fost de comun acord cu fostul concubin sa ramana fetita la el deoarece nu aveam conditii de nici un fel pentru ea am decis in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tudorvlad3081 tudorvlad3081 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati in ceea ce priveste pensia alimentara. Am primit astazi o cumunicare prin care fosta sotie solicita majorarea pensiei ... (vezi toată discuția)
Conflict utilizare pensie alimentara lscr lscr buna ziua, am urmatoarea situatie: am fost obligat la plata unei pensii alimentare de o anumita suma. am platit in fiecare luna dublu. fosta sotie in acest ... (vezi toată discuția)