avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati in ceea ce priveste pensia alimentara. Am primit astazi o cumunicare prin care fosta sotie solicita majorarea pensiei alimentare. Pana aici nicio problema deoarece sunt de acord cu majorarea acesta fiind un drept al copilului.

Fetita initial a fost incredintata mie, ulterior dupa 2 ani a fost data inapoi mamei desi la mine avea toate conditiile, dar asta e justitia in romania, o mama e mai bun parinte decat tatal chiar daca a abandonat copilul si etc. In acel moment s-a stabilit o anumita suma privind pensia de intretinere. Din acel moment si pana in prezent nu am observat ca mama sa se foloseasca de acei bani pt copil. Eu am platit asigurarea medicala a fetitei, pe la gradinita, la scoala rechizite, cand a fost nevoie hainute si incaltaminte deoarece mama o imbraca in bataie de joc cand o luam. Pana acum am tacut. Acum venind aceasta noua cerere de marire a pensiei alimentare si deoarece stiu ca este insarcinata cu un al doilea copil din flori as dori sa ma asigur caci totusi daca platesc 800 Ron pensie alimentara sa o platesc pentru copil si nu pentru mama.

Am luat la cunostinta de posibilitatea de plata in natura. Din cauza nenumaratelor procese din trecut, nu as vrea sa ma mai cert sau sa mi se reproseze ca sunt Gigi contra. Asa ca va rog frumos cum as putea proceda? La momentul de fata desi am program stabilit in timpul saptamanii si in vacanta, pensia o platesc chiar si in vacanta de vara cand fetita e la mine deoarece s-a impotrivit la sange la momentul stabilirii programului de vizitare si desi fetita o luna intreaga se afla in cresterea mea: platesc odata din salariu si inca odata prin faptul ca o intretin in mod efectiv pe fetita. Motivatia judecatoarei a fost ca acela este un drept al copilului.

Asadar cum ar trebui sa reactionez fara sa acuz in niciun fel pe mama pt faptul ca nu foloseste banii corespunzator. Sunt de acord cu marirea pensiei alimentare si sa solicit doar ca pe perioada vacantei de vara sa fiu scutit de plata pensiei alimentare deoarece noului cod eu efectiv ma achit de aceasta sarcina prin plata in natura cat fetita este cu mine. Sau ar trebui sa fiu de acord cu marirea pensiei alimentare si sa solicit plata acesteia in natura? Acest lucru ar fi dificil deoarece doamna este foarte recalcitranta si nu doreste sa colaboreze cat si avocata dansei e o scorpie, ce sa o mai lungim.

Va rog frumos sa-mi spuneti cum ar fi cel mai elegant de procedat intr-o asemenea situatie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:56, 21 Februarie 2015
Stimate domn, dvs. cunoaşteţi necesităţile fetiţei dvs.Din cele relatate de dvs., copilul are un standard de viaţă ridicat.
În instanţă, puteţi cere ceea ce vă doriţi:Puteţi cere să plătiţi jumătate bani, jumătate în natură, dar trebuie să stabiliţi punctual ce cade în sarcina dvs. şi ce în sarcina mamei.
Cu vacanţa, aveţi dreptate, în întâmpinarea ce o veţi depune, cereţi acest lucru.În mod normal, pentru acea perioadă, mama ar trebui să vă plătească dvs, tot pentru că e dreptul copilului.
Este problemă de interpretare, de la o instanţă la alta.
Multumesc pt raspuns. Ma poate ajuta cineva cu un caz concret sau idei concrete in cazul "platii" pensiei alimentare in natura (30%-50%) ce anume in mod concret as putea cere? Dau un exemplu fetita merge la afterschool-as putea cere sa platesc afterschool si diferenta sa mi se opreasca din salariu. Orice idee care ar putea fi acceptata e bine venita. Situatia e putin mai complexa in sensul ca copilul este batut de mama si isi doreste sa se reintoarca la mine. In momentul de fata pana cand copilul face 10 ani nu pot face mare lucru. De aceea macar din punctul de vedere al pensiei doresc sa stiu ca este folosita pt copil si nu pt mama.

Multumesc
Buna, ma poate ajuta altcineva cu un alt raspuns mai putin ironic si de un real folos pt a stii cum sa procedez in aceasta situatie cat se poate de reala? Merci
Stimate domn Tudor, dacă vă referiţi la răspunsul meu, declar că nu am fost ironică deloc; stând mult timp prin instanţe, am auzit fel de fel de solicitări, care , poate, dvs. vi se par năstruşnice. De aceea, vă repet, puteţi să cereţi în instanţă ceea ce doriţi dvs., după cum credeţi dvs. că e mai bine pentru copil, dar punctual; de obicei, instanţele studiază solicitările părţilor şi decid în funcţie de cereri.
Instanţa nu va decide ca dvs. să plătiţi afterschol-ul dacă dvs. nu cereţi acest lucru.
Şi în privinţa cheltuielilor de vacanţă aveţi dreptate, cereţi acest lucru. Şi, pentru echilibru, dacă atunci când copila nu este la dvs., dvs. plătiţi pensie alimentară, tot aşa, când ea este la dvs., ar trebui să plătească dânsa, pentru acea lună.
Aşa ar fi echitabil, dar instanţa decide după propria apreciere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2015
Martonze, utilizator
[ link extern ]
Va poate ajuta acest material in formularea cererii dvs.
Dvs puteti cere ce vreti in legatura cu felul in care doriti sa prestati intretinere.
Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.
Dvs vi s-a stabilit deja sa platiti in bani, nu in natura, ar trebui sa convingeti instanta ca mama nu foloseste banii pt copil, ceea ce e cam dificil.

Motivatia judecatoarei a fost ca acela este un drept al copilului.

Dreptul copilului e sa fie intretinut de ambii parinti.
Situatia e putin mai complexa in sensul ca copilul este batut de mama si isi doreste sa se reintoarca la mine. In momentul de fata pana cand copilul face 10 ani nu pot face mare lucru.


Nu asteptati momentul implinirii varstei de 10 ani, puteti cere si acum schimbarea domiciliului copilului, daca nu aveti sanse acum, n-o sa aveti mai multe doar ca a implinit copilul 10 ani. Copilul poate fi ascultat si acum, puteti cere asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara este obligatorie? KE1234 KE1234 Buna. Sunt divortata de un an si sase luni, sentinta definitiva si irevocabila. Domiciliul fetitei minore a fost stabilit la tata. Precizez ca in realitate sta ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară pe timpul vacanței la părintele nerezident ContSters437801 ContSters437801 Tatăl copilului meu trebuie sa plateasca pensie de întreținere copil de 250lei lunar pana la majoratul acestuia.Locuinta minorului a fost stabilita la ... (vezi toată discuția)
Pot modifica cuantum pensie alimentara stabilita la notar? daca da, se ia si retroactiv?bună ziua. sunt divorțată de 10 ani, la notar, avem un copil ... CTBx CTBx Bună ziua. Sunt divorțată de 10 ani, la notar, avem un copil și casa impreuna. De comun acord am stabilit ca domiciliul copilului va fi la mama, adică la ... (vezi toată discuția)