avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz...4 ore...drept la plati compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz...4 ore...drept la plati compensatorii

Buna ziua! Acum 2 zile, respectiv pe data de 22.05.2009 am fost anuntata ca firma isi restrange activitatea si drept urmare incepand cu data de 29.05.2009 figurez in preaviz de 15 zile lucratoare! Mi s=a inmanat un act in care se specifica urmatoarele=datorita restrangerii activitatii firmei va informam ca figurati in preaviz incepand de pe data de 29.05.2009. in cazul rextinderii activitatii va vom contacta pt o noua colaborare.| Am semnat acest act in care nu se specifica plati compensatorii si nimic altceva! Sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata si am vechime la acest loc de munca de un an si 5 luni! Lucrez in sistemul medical privat, pe o functie ce necesita studii superioare de specialitate! Am o vechime in campul muncii de aproximativ 3 ani si 5 luni si niciodata la acest loc de munca nu am primit vreun spor de vechime! Sporul de risc de contaminare nu l-am primit niciodata! Sefa mea are impresia ca poate face orice doreste cu noi! Vrea sa disponibilizeze peste 10 oameni din sediu plus filiale! Deci ar fi o concediere colectiva! Plus ca a anuntat ca incepand cu luna mai nu vom mai primi bonuri de masa!
In acest context va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari>
La ce plati compensatorii am dreptul?
In perioada de preaviz pot efectua mai putine ore *programul nostru este de 7 ore pe zi plus 1 sambata pe luna lucratoare pt care ni se platea un spor de 3%, respectiv 35 ron lunar, chiar daca tu efectuai 2 sambete!?
Daca voi efectua mai putine ore in preaviz mi se vor plati integral restul de ore neefectuate?
Daca am semnat aceasta instiintare de incepere a preavizului inseamna ca am fost de acord cu toate conditiile lor, pe care nu le banuiesc ortodoxe in nici un caz?
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns din parte dvs!
Cu respect, A


Cel mai recent răspuns: May1974 , utilizator 17:34, 22 Octombrie 2009
daca nu va supuneti si altor reglementari privind organizarea muncii in institutii medicale (nu cunosc acest domeniu) atunci:
Conform CCMUN 2007-2010:

Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele moduri:

(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Privind lucrul in zilele de sambata, acesta se plateste cu un spor de 100%, nu 3% sau se acorda timp liber corespunzator.
tot din CCMUN:
Art. 41. - sporuri minime
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;


IN ce priveste aprecierea daca este sau nu o concediere colectiva trebuie sa aveti in vedre ca aceasat incadrare depinde si de numarul de salariati ai societatii, cf Codului muncii:
Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

Faptul ca ati semnat de primire pe orice fel de document inseamna doar ca ati luat la cunostiinta nu si ca sunteti deacord.
1. Pentru dvs., ca salariat, nu are importanta daca este concediere colectiva sau individuala. Asta este problema angajatorului.
2. Ce v-a spus colega mea @grace_r este valabil pentru ambele moduri de concediere si sunt prevederi minimale. Daca angajatorul are CCM pe unitate poate avea clauze mai favorabile pentru salariati.
3. Sporurile de care pomeniti ar trebui sa fie prevazute in CCM la nivel de unitate sau in Regulamentul intern al unitatii.
4. De ce nu ati solicitat angajatorului, pana acum, sporurile de care vorbiti, daca stiati ca aveati dreptul la ele? Daca nu va concedia ati mai fi pomenit de ele?
5. Dupa ce primiti decizia de concediere, si considerati ca s-a procedat ilegal, puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
6. Pentru drepturile banesti neachitate va puteti adresa instantei in termenul de prescriptie de 3 ani de la data cand s-au nascut acele drepturi.
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Rog sa ma ajutati in clarificarea unui asa zis litigiu cu unul dintre fostii salariati ai societatii.
Problema : pe 30 aprilie 2009 , doi salariati ai societatii au fost anuntati ca vor fi concediati datorita restrangerii activitatii societatii incepand cu data de 30.05.2009.Mentiune : unul dintre cei doi este pensionar. Conform referatelor de restrangere a activitatii acestia au primit deciziile de incetare a contractului de munca cu art.65(1) in care se mentiona ca vor beneficia de 20 zile preaviz .Ambii salariati au fost platiti pentru cele 20 zile preaviz DAR intre cei doi a existat o diferenta : unul a lucrat 4 ore zilnic , cel care este pensionar nu a lucrat deloc. Problema : la intocmirea statelor de plata ,salariatului care a lucrat a avut trecute in declaratia depusa la Casa De Pensii 20 zile lucrate cf pontajului intocmit cu 4 ore zilnic iar pentru cel care este pensionar si care nu a lucrat deloc (nu exista foaie de prezenta) nu a fost incarcata nici macar o zi lucratoare .
Intrebare : pentru persoana care nu a lucrat deloc in perioada de preaviz dar care a fost platita trebuie sa depun rectificativa la Casa de pensii in care sa introduc 20 zile lucrate chiar daca acesta nu a lucrat deloc ?
Rectificativa ar trebui sa fie insotita din cate m-am informat de catre o nota justificativa din partea angajatorului precum si de xerocopia actului in baza caruia s-a decis intocmirea declaratiei de rectificare. Care act daca nu a existat pontaj si acesta nu a lucrat deloc ? Va multumesc anticipat pentru raspuns
Problema este ca nu stiu de ce nu a lucrat deloc:
- a lipsit nemotivat? Atunci este pontat ca nemotivat si dvs. ati procedat bine.
- angajatorul a fost de acord ca salariatul sa absenteze in perioada de preaviz? In acest caz trebuia pontat si platit. Daca este asa refaceti pontajul (in baza unui referat de justificare) si procedati la intocmirea reftificarii.
Da, asa am inteles, dupa ce am facut ceva " sapaturi" , ca angajatorul nu a avut pretentia prezentei salariatului la munca in perioada de preaviz. Dar asta aflu acum , la 4 luni si ceva dupa ce s-au intamplat evenimentele. Dar nu pot fi sigura 100% de spusele oamenilor din firma. Atunci, de ce unii au inteles sa vina la munca 4 ore in perioada de preaviz si altii ca pot sa lipseasca total ? E posibil ca el sa fi lucrat la negru in aceasta perioada in alta parte si sa nu ne fi facut cunoscut acest lucru !

In fine, care ar fi solutia sa ies basma curata din aceasta situatie?? : sa cer referat de justificare de la seful direct al celui care solicita sa depun rectificativa si in baza acestui referat sa merg cu el la Casa de Pensii si sa corectez declaratia lunii mai ?
Multumesc domnule tudorvaleriu !

Alte discuții în legătură

Despagubire conform sentinta judecatoresca bolba alina bolba alina Buna ziua, Am urmatoarea speta : unui salariat s-a suspendat contractul de munca incepand cu 13.08.2013, iar instanta a anulat decizia de suspendare si ii ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva salariu compensatoriu scoobydoo scoobydoo Buna seara! Lucrez intr-un callcenter cu 16 angajati si am fost anuntati ca vom fi concediati colectiv. As dori sa stiu daca exista riscul sa nu ne primim ... (vezi toată discuția)