avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva salariu compensatoriu

Buna seara! Lucrez intr-un callcenter cu 16 angajati si am fost anuntati ca vom fi concediati colectiv. As dori sa stiu daca exista riscul sa nu ne primim salariul compensatoriu si daca acest lucru s-ar intampla ce ar trebui sa facem?
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 08:36, 3 Decembrie 2009
Daca nu va sunt platite drepturile va puteti adresa ITM cu o sesizare , si dupa aia va duceti la tribunal , actiunea fiind scutita de taxa de timbru si fiind judecata in regim de urgenta .

Potrivit CCMUNN art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

74.(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.

74.(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator

Nu trebuie sa uitai sa decizia de concediere trebuie comunicata in scris .
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Inca o intrebare.Se mai considera concediere colectiva daca firma are pana-n 20 de angajati? va multumesc
Articolul 68 din Codul Muncii prevede ca - (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Concedierile colective sunt considerate doar concedierile facute de firmele care au peste 20 de angajati , asa cum prevede Directiva Consiliului Europei nr. 98/59/CE privitoare la concedierea colectiva , transpusa in practica prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2006 .
ITM-ul nu are capacitate de a obliga angajatorul sa va plateasca drepturile, singura in masura sa rezolve acest litigiu este instanta.
Nu este obligatorie concedierea colectiva pentru a beneficia de salariul
compensatoriu.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna filipandra filipandra buna ziua va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarea speta: o firma cu mai multe puncte de lucru.,inchide unul dintre ele,deoarece il vinde,iar ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)
Concediere Mariana Petriuc Mariana Petriuc s-au facut 29 decizii de concediere. Este adevarat ca numai daca se trimit peste 30 de salariati in somaj se considera concediere colectiva? Si ca daca nu este ... (vezi toată discuția)