avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna

buna ziua
va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarea speta:
o firma cu mai multe puncte de lucru.,inchide unul dintre ele,deoarece il vinde,iar noul proprietar ddoreste schimbarea obiectului de activitate.
angajatii,mai mult de 20,urmeaza a fi trimisi in somaj.......
care este procedura exacta si legala pentru astfel de demersuri?
care e situatia salariilor compensatorii in cazul concedierilor colective??e firma obligata la plata acestora?
Cel mai recent răspuns: filipandra , utilizator 10:52, 5 Martie 2010
CCMUN 2007-2010
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Art. 74 (2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Salariile compensatorii (cel putin unul) se acorda si daca nu aveti CCM la nivel de unitate, aplicandu-se CCMUN!
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
andram, utilizator
Nu inteleg, ce ati vrut sa spuneti cu vanzarea punctului de lucru. Ati vandut societatea, sau doar un spatiu unde aveati declarat punct de lucru?
Raspunsurile le gasiti in legea 53/2003.
Salariile compensatorii se acorda in situatia in care aveti incheiat un contract colectiv de munca care prevede plata acestora. Daca aveti mai mult de 20 de angajati trebuie sa existe un CCM. In situatia concedierilor colective se anunta sindicatul cu cel putin 45 de zile inainte, pentru consultari in vederea acestor concedieri. Se anunta Agentia Fortelor de munca unde este arondata societatea.
tot in speta prezentata,daca un angajat are zile de concediu pt anul 2009 pe care nu le-a luat,este firma obligata sa le plateasca?
ps.s-a vandut spatiul unde era punctul de lucru
Da, CO neefectuat pt 2009 si 2010 (cat este cazul din 2010) se compenseaza in bani in mod obligatoriu.
Codul Muncii: (4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
pai contractul de munca inceteaza,chiar daca angajatii urmeaza a fi trimisi in somaj.
angajatorul a emis o decizie prin care instiinteaza despre inchiderea punctu;ui de lucru,si despre disponibilizare.
daca aceea decizie nu face referire la platacompensatoriilor sau a altor drepturi ale salariatilor si acestia o semneaza va avea acest demers repercursiumi in sensul de a nu-si mai putea recupera banii?
este evident ca angajatorul respectiv ar ocoli in orice mod plata compensatorii si alte drepturi.
va multumesc

Alte discuții în legătură

Situatie neclara,va rog ajutor udin udin buna ziua, va rog sa ma lamuriti in situatia de mai jos: am primit decizie de concediere ,inregistrata, prin posta,la data de 22 iunie, cu preaviz de ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)
Art.65. desfintarea postului alina_hedesan alina_hedesan Buna, As avea nevoie de sfaturile dumnevoastra cu privire la situatia mea,am fost anuntata verbal pe data de 21.11.08 de desfintarea postului meu de la data ... (vezi toată discuția)