Buna ziua! Acum 2 zile, respectiv pe data de 22.05.2009 am fost anuntata ca firma isi restrange activitatea si drept urmare incepand cu data de 29.05.2009 figurez in preaviz de 15 zile lucratoare! Mi s=a inmanat un act in care se specifica urmatoarele=datorita restrangerii activitatii firmei va informam ca figurati in preaviz incepand de pe data de 29.05.2009. in cazul rextinderii activitatii va vom contacta pt o noua colaborare.| Am semnat acest act in care nu se specifica plati compensatorii si nimic altceva! Sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata si am vechime la acest loc de munca de un an si 5 luni! Lucrez in sistemul medical privat, pe o functie ce necesita studii superioare de specialitate! Am o vechime in campul muncii de aproximativ 3 ani si 5 luni si niciodata la acest loc de munca nu am primit vreun spor de vechime! Sporul de risc de contaminare nu l-am primit niciodata! Sefa mea are impresia ca poate face orice doreste cu noi! Vrea sa disponibilizeze peste 10 oameni din sediu plus filiale! Deci ar fi o concediere colectiva! Plus ca a anuntat ca incepand cu luna mai nu vom mai primi bonuri de masa!
In acest context va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari>
La ce plati compensatorii am dreptul?
In perioada de preaviz pot efectua mai putine ore *programul nostru este de 7 ore pe zi plus 1 sambata pe luna lucratoare pt care ni se platea un spor de 3%, respectiv 35 ron lunar, chiar daca tu efectuai 2 sambete!?
Daca voi efectua mai putine ore in preaviz mi se vor plati integral restul de ore neefectuate?
Daca am semnat aceasta instiintare de incepere a preavizului inseamna ca am fost de acord cu toate conditiile lor, pe care nu le banuiesc ortodoxe in nici un caz?
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns din parte dvs!
Cu respect, A
1. Angajatorul trebuia sa dea in scris acea hotarare ca salariatul sa nu vina la lucru in perioada de preaviz.
2. Seful lui direct sa faca un referat in care sa spuna ca din eroare salariatul respectiv nu a fost pontat si sa intocmeasca pontajul pe luna mai. Administratorul firmei sa puna rezolutia de acceptare pe referat (cu semnatura si stampila de rigoare).
3. Faceti declaratia rectificativa si, impreuna cu copia dupa referatul aprobat de conducere, o duceti la Pensii.
Succes!
Va multumesc din suflet domnule tudorvaleriu! Aveti dreptate, decizia de a accepta ca salariatul sa nu vina la lucru in perioada de preaviz a fost doar verbala si discutatata asa....intre intratul si iesitul dintre doua usi. Nimic nu a fost dat in scris si ca atare serviciul salarizare a actionat strict pe baza documentelor semnate si "parafate" care i-au fost inmanate cu ocazia lichidarii de luna . Detaliile lamuritoare care lamuresc dupa ce spuneti dumneavoastra aceasta problema nu au fost consemnate niciodata in scris.Cei care au de muncit si de rectificat sunt cei de la salarizare . Va mutumesc pentru amabilitatea de a ma lamuri !
Voi pune mai multe intrebari si voi cere mai multe acte pentru lamurire pe viitor in aparitia unor astfel de situatii !