Tatal meu este a doua oara casatorit. Din prima casatorie are un copil (acuma matur). Din a doua casatorie sint eu (tot matur).
Parintii mei traiesc intr-un apartament care este pe numele mamei mele.
Ei au un testament facut in care in cazul decesului unuia dintre ei celalalt este mostenitor deplin 100%.
Intrebarea mea este:
- ce se intimpla cu acest apartament daca mama mea se duce prima? Prin testament i-ar reveni lui tata totul. Poate copilul din prima casatorie al tatalui sa aibe cerinte la apartament (tatal este in viata)?
- cum este in cazul in care tatal nostru comun se duce primul? totul ar merge prin testament la mama, dar poate mosteni copilul din prima casatorie al tatalui ceva?
- care este procentajul in ambele cazuri de imparteala?
- exista lege in care unul dintre copii (ocupindu-se de ex. de tata - daca ar ramine el singur) sa fie in mod suplimentar avantajat la mostenire? - la genul, acel copil s-a ocupat ani de zile de tatal comun deci primeste mai mult.
Va multumesc pentru raspuns.
bookgirl
In primul rand nu este clar ce inseamna :"apartament care este pe numele mamei mele" ?A fost mostenit de mama sau cumparat inainte de casatoria cu tatal dv.?
In al doi-lea rand,copii sunt mostenitori care nu pot fi inlaturati de la mostenire prin testament.
Fratele vitreg vine la mostenire dupa tata, impreuna cu dv.Iar dv. mosteniti pe mama, impreuna cu tatal , indiferent de testament.
Ramane sa reveniti cu detalii.
in priml rand, daca apartamentul este pe numele mamei dvs., acest lucru ar putea insemna ca este un bun propriu al mamei, situatie in care aceasta , intr-adevar, putea sa intocmeasca acest testament. Faptu ca este pe numele mamei, ar putea insa sa nu insemne ca este un bun propriu, ar putea fi un bun dobandit in timpul casatoriei, caz in care este un bun comun. Si ce anume inseamna ca si-au facut un testament unul in favoarea celuilalt? au intocmit unul singur? fiindca acest tip tip de testamnet este unul interzis Art. 857 C. civ. prohibeste testamentul conjunctiv, adica acela prin care doua sau mai multe persoane testeaza „prin acelasi act una in favoarea celeilalte, sau in favoarea unei a treia persoane”.
In cazul in care tatal dvs. nu este coproprietar al apartamentului, in caz de deces, fiul acestuia din prima casatorie nu mosteneste nimic.
Libertatea persoanei de a dispune prin testament este limitată în partea în care se
încalcă interesele categoriei de mostenitori, prevăzută la art. 1505 din Cod, materializată în rezerva
succesorală, parte indispensabilă a succesunii.
exista deci o parte a mostenirii care constituie rezerva succesorala si care se cuvine mostenitorilor rezervatari., respectiv descendentilor si sotului supravietuitor.
Apartamentul a fost cumparat acum citiva anisori, in timpul casatoriei, dar numai pe numele mamei. Tatal locuieste bineinteles cu mama in apartament, dar in acte este numai mama proprietara.
Testamentul l-au facut de curind, unul in favoarea celuilalt.
Deci, daca mama se duce prima, atunci asa zice testamentul, tata o mosteneste pe mama si invers.
Dar cum se imparte in procente sau fractiuni valoarea apartamentului intre primul si al doilea copil al tatalui?
O fi doar mama dvs. in acte, dar din punct de vedere legal apartamentul este proprietatea amandurora, pentru bunul motiv ca a fost dobandit in timpul casatoriei.
A! s-ar putea dovedi, daca e cazul, contributia majoritara a unuia din ei la dobandirea apartamentului ...dar asta e alta poveste.
Deocamdata bunul acesta este prezumat a fi jumtate al tatalui si jumatate al mamei.
Mama dvs. are un copil - pe dvs.
Tatal are 2 copii - pe dvs si pe cel din prima casatorie.
Exista o parte a averii (numita rezerva) de care o persoana nu poate sa dispuna gratuit (prin donatie sau testament) daca are mostenitori rezervatari. (parinti, sot, copii).
Bunaoara, rezerva pentru 2 copii este de 2/3 din avere.
Adica, daca ai 2 copii nu poti sa-i lasi cuiva prin testament toata averea ci cel mult o treime din ea.
Ca atare, degeaba tatal i-a facut nevestei sale testament, pentru ca dvs. si celalalt copil puteti cere reductiunea acestei liberalitati excesive care va incalca rezerva.
Daca dvs. ..treceti in tabara mamei dvs, atunci celalalt copil (din prima casatorie) mai are niste dispozitii legale favorabile lui. Si anume in prezenta unui copil dintr-o casatorie anterioara, nevasta din cea de-a doua nu poate primi mai mult de 1/4 din avere.
Adica testamentul acela ...mai mult incurca decat "imbogateste" pe cineva, pentru ca in batalia juridica ce poate sa-i urmeze s-ar putea sa se chletuie ...mai mult decat face.
Este enorm de mult de povestit ...pentru un forum. Si sincer ...nu prea am nici un chef duminica pe seara
@romascanu
multumesc mult de tot pentru raspuns...mail ales duminica seara.
Poate ca (in zilele urmatoare) puteti sa-mi dati mai multe sfaturi ce se poate face, ce este mai bine pentru toti.
La revedere si pe curind.
bookgirl
Casa parintilor
Ghinda02
Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)