avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - contestatie avand la baza ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - contestatie avand la baza prescriptia?

In data de 05.03.2008 am incheiat un contract de credit bancar cu BCR S.A.. Mi-a fost acordat un credit in valoare de 30827 lei, acordat pe o perioada de 120 luni.
Dupa nici 6 luni de la incheierea contractului de credit rata lunara a crescut exagerat, punandu-ma in situatia de a nu mai putea achita.
Creditul a fost vandut ulterior catre Secapital Sarl(KRUK).
Acum cateva zile am primit o scrisoare prin care mi se comunica faptul ca, creditorul a obtinut incuviintarea executarii silite. Valoarea credit, penalitati, cheltuieli de executare si onarariu executor insumand 77266 ron...

Detalii dosar:
[ link extern ]

Intrebarea mea este...daca la finele anului 2008 am incetat sa mai platesc rata lunara, in cat timp s-a nascut dreptul creditorului de a cere executare silita?
Dupa cat timp de la nasterea acestui drept intervine prescriptia?

Am termen 5 zile pentru a face contestatie la executare(ultima zi fiind maine)
Exista in cazul meu posibilitatea prescrierii si in aceste cinci zile sa pot face contestatie la executare invocand acest fapt?

Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
mihail2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: KLTM , utilizator 15:21, 23 Octombrie 2016
mihail2012 a scris:
Intrebarea mea este...daca la finele anului 2008 am incetat sa mai platesc rata lunara, in cat timp s-a nascut dreptul creditorului de a cere executare silita?

S-a nascut in momentul in care a fost declarat creditul scadent (in totalitatea sa), asta in functie de clauzele din contractul de credit (noi nu le stim), altfel prescriptia curge pentru fiecare rata in parte, pana la declararea scadenta a creditului (ca un intreg). De obicei banca declara creditu scadent la 6 luni de neplata.


mihail2012 a scris:
Dupa cat timp de la nasterea acestui drept intervine prescriptia?

Dupa 3 ani, daca nu s-au facut acte de intrerupere a prescriptiei.


mihail2012 a scris:
Exista in cazul meu posibilitatea prescrierii si in aceste cinci zile sa pot face contestatie la executare invocand acest fapt?

Exista posibilitatea sa fi intervenit prescriptia din 2008 pana acum, insa dat fiind ca la dvs este aplicabila prescriptia reglementata de decretul din '58 aceasta trebuia verificata si invocata din oficiu de catre instanta atunci cand a incuviintat alora de la Kruk executarea dvs., fapt care cel putin teoretic s-a petrecut si ..totusi executarea s-a incuviintat (deci ceva acte or fi la baza cererii lor). Oricum ar fi insa, dvs. sunteti dator sa va aparati cu mijloacele care le aveti la indemana ..si anume aceasta contestatie.
dupa noul cod de procedura civila instanta nu mai verifica daca a intervenit prescriptia ci doar daca creanta este certa lichida si exigibila si o admite . apoi dumneavoastra faceti contestatie la executare si invocati prescriptia daca sunteti motivat sa o faceti
Motivat, nemotivat, e singura dvs sansa sa nu platiti suma aia..asa ca depuneti contestatie.
Creditul a fost vandut ulterior catre Secapital Sarl(KRUK).


ulterior cand ?
raduradulescu a scris:
dupa noul cod de procedura civila instanta nu mai verifica daca a intervenit prescriptia ci doar daca creanta este certa lichida si exigibila si o admite .

Corect, insa asta se aplica doar actelor si faptelor juridice incheiate/savarsite dupa intrarea acestuia in vigoare (nu este vorba de ncpc, ci de ncc), dar in speta de fata se aplica legea veche .. :D
Termenul pentru contestatie la executare (este de 15 zile) potrivit art 714 NCCiv :

Contestaţia la executare

Art. 714

Termene

(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:

1. contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care îl contestă;

2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;

3. debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.

(2) Contestaţia împotriva încheierilor executorului judecătoresc, în cazurile în care acestea nu sunt, potrivit legii, definitive, se poate face în termen de 5 zile de la comunicare.

(3) Contestaţia privind lămurirea înţelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu se poate face oricând înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită.

(4) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia prin care o terţă persoană pretinde că are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmărit poate fi introdusă în tot cursul executării silite, dar nu mai târziu de 15 zile de la efectuarea vânzării ori de la data predării silite a bunului.

(5) Neintroducerea contestaţiei în termenul prevăzut la alin. (4) nu îl împiedică pe cel de-al treilea să îşi realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, în condiţiile legii, sub rezerva drepturilor definitiv dobândite de către terţii adjudecatari în cadrul vânzării silite a bunurilor urmărite.


Detalii: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Proprire salariu Tisha89 Tisha89 Azi am primit mail de la ING, Banca la care am salariu, ca am o proprire de la un execuție judecătoresc în valoare de 6000 lei. În trecut am avut un card ... (vezi toată discuția)
Executare silita zambilutza zambilutza Buna ziua, Suntem in situatia unei executarii silite in baza titlului executor reprezentat de conventia de credit de nevoi personale cu garantie ipotecara, ... (vezi toată discuția)
Blocarea contului fara atentionare este legala? marianapruteanu marianapruteanu Am avut un credit la un IFN intocmit in august 2009, pe care l-am platit corect pana in 2010.Ca urmare a taierii salariilor din 2010 si a faptului ca eram unic ... (vezi toată discuția)