avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Buna ziua,

Suntem in situatia unei executarii silite in baza titlului executor reprezentat de conventia de credit de nevoi personale cu garantie ipotecara, in CHF, conventie incheiata cu Volksbank Romania, in 2007. Motivul invocat sunt intarzierile repetate, fara a preciza numarul de zile de intarziere (nici in contract nu sunt precizate). Ipoteca este pusa pe apartamentul parintilor mei si nu am primit nici o instiintare despre scoaterea la licitatie a acestuia.

Am luat la cunostinta de decizia instantei de incuviintare a executarii silite (fara cale de atac !! ) si de somatia de poprire a 1/3 din salariu, direct de la angajator, in urma primirii notificarilor de la biroul executorilor.Desi nu am primit nici o instiintare de la judecatoria sectorului 3 privind incuviintarea executarii silite, biroul executorilor a afirmat ca, de fapt, am fost instiintat, fara a mentiona adresa sau modalitatea prin care s-a efectuat instiintarea. Declararea scadentei anticipate a fost in data de 15.07.2014, iar instanta s-a pronuntat in 8.10.2014.

Precizez ca aceste notificari nu au fost trimise si catre mine, iar notificarea de declaratie a scadentei anticipate a fost trimisa de un alt birou executor la o veche adresa, unde nu mai locuiesc de 7 ani. In acelasi timp, in aceasta perioada nu am schimbat locul de munca, iar banca trimitea regulat graficul de rambursare pe e-mail si semnalizarea restantelor si intarzierilor prin sms (ultimul sms in 30 iunie 2014).

Creditul este in franci elvetieni (CHF) si contine clauza abuziva a comisionului de risc, transformat ulterior fara acceptul ambelor parti, in comision de administrare. Teoretic, in momentul deciziei, prin cumularea acestui comision, banca ar reiesi datoare.

Exista vreo modalitate de a anula aceasta excutare silita si de a reveni la graficul initial de rambursare? Care sunt pasii si conditiile in care se poate realiza acest lucru?

Multumim
Cel mai recent răspuns: zambilutza , utilizator 21:37, 2 Februarie 2015
incercati o contestatie la executare, prin care totodata sa cereti lamuriri si clarificari:

Termene

Art. 714. - (1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:
1. contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care îl contestă;
2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
3. debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.
(2) Contestaţia împotriva încheierilor executorului judecătoresc, în cazurile în care acestea nu sunt, potrivit legii, definitive, se poate face în termen de 5 zile de la comunicare.
(3) Contestaţia privind lămurirea înţelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu se poate face oricând înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită.
(4) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia prin care o terţă persoană pretinde că are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmărit poate fi introdusă în tot cursul executării silite, dar nu mai târziu de 15 zile de la efectuarea vânzării ori de la data predării silite a bunului.
(5) Neintroducerea contestaţiei în termenul prevăzut la alin. (4) nu îl împiedică pe cel de-al treilea să îşi realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, în condiţiile legii, sub rezerva drepturilor definitiv dobândite de către terţii adjudecatari în cadrul vânzării silite a bunurilor urmărite.
Am luat la cunostinta de somatia de poprire a 1/3 din salariu, direct de la angajator, in urma primirii notificarilor de la biroul executorilor

si de atunci cat timp a trecut ?
~ Conținut șters la cerere ~
Intr-adevar, nu am anuntat modificarea adresei, aici a fost greseala noastra. Angajatorul a primit instiintarea de poprire pe 29 ianuarie 2015, deci avem timp sa depunem contestatie.

Repet: noi nu am stiut de aceasta executare silita, si implicit de scandenta anticipata a creditului, in concluzie am platit ratele, in continuare in contul bancii, in ultimele 6 luni. Astazi am verificat, si sunt bani in cont sa acopere 6 rate restante, nu 2, cate spun ei ca am intarziat si ne-au reziliat contractul.

In plus, exista un comision de risc, ce se incadreaza la clauza abuziva in conventia de credit, iar dupa cateva calcule simple, banca ne datoreaza noua echivalentul a cel putin 15 rate....

Practic, contractul de credit care a stat la baza cererii executarii silite este plin de clauze abuzive.

In plus, banca, in marinimia ei, ne-a oferit o "sansa" sa revenim la graficul initial de rambursare, daca platim in avans ratele pe 6 luni, plus costurile cu executorii, plus nu stiu ce alte taxe, apoi sa venim cu inca un co-debitor.....

Am vorbit astazi cu un avocat, saptamana viitoare se depune contestatia, sa vedem ce se intampla mai departe.

Multumesc pentru raspunsuri. Va tin la curent cu desfasurarea evenimentelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare in judecata banca poprelu poprelu Buna ziua, Am contactat un credit bancar cu ipoteca si unul de nevoi personale in franci elvetieni. Datorita faptului ca salariul a scazut semnificativ am ... (vezi toată discuția)
Poprire pe cont Eurodc Eurodc Buna ziua, m-am trezit ca am o notificare de la bancă prin care sunt informat ca asupra contului meu sa efectuat o poprire de circa 1900 lei ,am luat ... (vezi toată discuția)
Executarea silita ContSters111614 ContSters111614 Buna ziua.As dori si eu un raspuns .Anul trecut am luat pe firma un credit la care sotul a pus gaj masina,am platit primele 3 rate dupa care am intrat in ... (vezi toată discuția)