avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecata de recuperat de la Ministerul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecata de recuperat de la Ministerul de Finante

Urmare a procesului cu statul Roman pe legea 221/2009,instanta a dispus ca pe linga despagubiri sa fie platite si cheltuieli de judecata.
Despagubirile s-au platit de catre ministerul de finante insa cheltuielile de judecata nu.
Se motiveaza ca nu mai au fonduri.Doresc sa stiu daca aceste sume se pot prescrie si modalitatea de actiune pentru a le recpera in timp util.Daca se pot reactualiza in caz de neplata la timp.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 19:47, 5 Octombrie 2014
da se prescriu, in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii care le stabileste. se pot executa silit. nu se actualizeaza daca sentinta nu face mentiune despre acest lucru.
lukacs a scris:

da se prescriu, in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii care le stabileste. se pot executa silit. nu se actualizeaza daca sentinta nu face mentiune despre acest lucru.


Unu. Termenul de prescriptie este intr-adevar de 3 ani insa restul mentiunilor nu sunt corecte.
Doi. Termenul curge de la data ramanerii definitive a hotararii, nu de la data de la care hotararea este irevocabila pentru ca o hotarare definitiva putea fi executata silit inainte de a fi irevocabila (en fin, in noua procedura civila nu mai exista decat hotarari definitive);
Trei. In sfarsit, mentiunea ca sumele nu se actualizeaza daca sentinta nu face mentiune despre acest lucru este complet gresita. Iata de ce:

art. 607 N. Cod de pr. civ.
(3) Daca prin titlul executoriu nu au fost acordate dobânzi, penalitati sau alte asemenea sume care sa poata fi stabilite potrivit alin. (2), însa acesta contine suficiente criterii în functie de care executorul judecatoresc poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite în bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, la actualizarea acestei sume. În cazul în care titlul executoriu nu contine nici un asemenea criteriu, executorul va proceda la actualizare în functie de rata inflatiei, calculata de la data când hotarârea judecatoreasca a devenit executorie sau, în cazul celorlalte titluri executorii, de la data când creanta a devenit exigibila si pâna la data platii efective a obligatiei cuprinse în oricare dintre aceste titluri.
(4) Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol, încheierea executorului judecatoresc constituie titlu executoriu.

Patru. Insa problema lui @garleanu nu este asta ci faptul ca statul roman este cel mai mare si mai musculos debitor rau-platnic si este protejat de OG 22/2002 si de alte multe si importante HG, OG, OUG, legi, legiutze si legiulitze care impiedica, suspenda sau ingreuneaza executarea silita.
Cinci. Solutia este sa ajungeti la o compensare. Aveti probabil de platit taxe si impozite asa ca le-ati putea compensa.
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Nu am obligatii pe care sa pot sa le compensez.Va multumesc.
Buna seara .
Daca ii notificati anual despre faptul achitarii acestor sume,aceste sume nu se prescriu,caci prescriptia se intrerupe, conform CFP in aceste cazuri . Deci banii nu ii pierdeti .Doar ca trebuie sa fiti ceva mai insistenti cu cei de la finante, intrucat acestia nu renunta prea usor la rolul sau privelegiat din economia romenasca si profita din plin de acest lucru.
Succes.
Jurist,membru UJR Mariius Bote.
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2014
Marius Bote, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire prislop prislop Daca in urma unui proces de mostenire exista sulte,care este termenul in care acestea trebuiesc platite? (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune norocel_bab norocel_bab 23/03/2011 Admite cererea Solutie: Admite cererea. Constată că masa bunurilor comune dobândite de părţi în timpul căsătoriei este alcătuită din ... (vezi toată discuția)
Punerea in aplicare a hotararii judecatoresti officemvp officemvp Va rog sa-mi spuneti In cazul unei hotararii judecatoresti definitiva si irevocabile in care exista o creanta in sarcina debitorului ( de ex.cheltuieli de ... (vezi toată discuția)