Sunt disperata si nu ma pot concentra!
Pe scurt...sunt in concubinaj de peste 14 ani si avem impreuna un copil de 7 ani, sunt mai hotarata ca niciodata sa plec cu copilul din casa unde locuim impreuna(cu chirie) si sa ma mut doar cu copilul. Va rog asjutati-ma cu un sfat cum sa procedez pentru instanta. Daca ati avea un model cum sa redactez cererea de chemare in judecata pentru stabilirea programului de vizita si pensia de intretinere.
Cu multumiri.
Nu trebuie sa solicitati dvs. stabilirea unui program de vizita al minorului , ci tatal trebuie sa-l solicite in masura in care nu exista intelegere cu privire la modalitatea de exercitare al acestuia.
In ceea ce priveste pensia de intretinere in favoarea minorului, aveti posibilitatea sa promovati o actiune pe calea carei sa solicitati stabilirea pensiei de intretinere in functie de venitul realizat de catre parat sau in functie de venitul minim pe economie, in situatia in care paratul nu realizeaza venituri.
In cazul in care paratul realizeaza venituri, va fi necesar sa indicati instantei angajatorul si sediul acestuia pentru comunicarea prin intermediul instantei a veniturilor realizate.
Daca tot v-ati hotarat sa va separati, aveti posibilitatea sa solicitati in cadrul aceleiasi actiuni si stabilirea locuintei minorului la domiciliul dvs. cat si exercitarea autoritatii parintesti in comun sau in mod exclusiv dupa caz.
Probe:- inscrisuri, interogatoriul paratului, martori, ancheta psihosociala.
Taxa de timbru pentru fiecare capat de cerere 20 de lei.
Multumesc!
Inca locuim impreuna intr-un apartament inchiriat.As vrea sa plec dar cand aude asta devine violent, care sunt pasi care trebuie sa ii urmez :
1-vreau sa il tin departe de noi daca plec, deoarece devine violent daca ii spun ca plec cu copilul.(eventual ordonanta presidentiala de a-i interzice sa se apropie de noi??)
2-introduc actiune pentru stabilire program de vizita si pensie de intretinere?
Vi s-a explicat mai sus, nu dvs.trebuie să cereţi programul de vizită, ci tatăl.
Trebuie să cereţi stabilirea domiciliului la dvs., adică la mama.
La ora asta, sunteţi egali în drepturi, ca să înţelegeţi mai bine, dacă domnul vine şi ia copilul de la dvs., nu aveţi nici o posibilitate să-l recuperaţi decât tot aşa, să-l luaţi când prindeţi ocazia. Dacă s-a stabilit domiciliul copilului la dvs. şi domnul are program de vizită, el poate să ia copilul numai în acel interval şi numai în condiţiile stabilite prin hotărârea judecătorească, altminteri răspunde chiar penal. Deci stabilirea domiciliului copilului este primul pas.
Ca să nu se apropie de dvs. trebuie să cereţi ordin de protecţie, dar trebuie să aveţi dovezi clare de violenţă, nu doar teama că s-ar putea întâmpla DACĂ.